Imuniteti i koronës zgjat të paktën gjysmë viti: “Ky është me të vërtetë një lajm i mirë”

Nuk ka gjasa që njerëzit që janë rikuperuar nga covid-19 të infektohen përsëri brenda gjashtë muajve nga infeksioni i parë, sipas një studimi britanik të kryer mbi punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Hulumtimi është një lajm i mirë për më shumë se 51 milion njerëz që janë infektuar me koronavirus që nga fillimi i pandemisë, thanë shkencëtarët nga Universiteti i Oksfordit, autorët e studimit.

“Ky është me të vërtetë një lajm i mirë, sepse ne mund të jemi të sigurt që, të paktën në një periudhë afatshkurtër, shumica e atyre që kanë mbijetuar covid-19 nuk do të infektohen përsëri,” tha David Eyre, një profesor i Oksfordit dhe një nga autorët e studimit.

Rastet e rralla të ri-infektimit kanë ngritur shqetësime se imuniteti mund të jetë jetëshkurtër dhe se pacientët e rikuperuar mund të infektohen shpejt. Por rezultatet e këtij studimi të kryer mbi punonjësit e kujdesit shëndetësor të ekspozuar ndaj koronavirusit, duke i bërë ata një grup me rrezik të lartë për infeksion, tregojnë se ri-infeksioni është jashtëzakonisht i rrallë.

“Infeksioni mbron nga një infeksion i ri për të paktën gjashtë muaj”

“Infeksioni Covid-19 mbron shumicën e njerëzve nga ri-infektimi për të paktën gjashtë muaj”, theksoi Eyre.

“Ne nuk gjetëm një infeksion të ri simptomatik në asnjë prej subjekteve në të cilët u gjetën antitrupa,” shtoi ai.

Kërkimi zgjati 30 javë, midis prillit dhe nëntorit të këtij viti. Përfundimet nuk janë shqyrtuar ende nga shkencëtarë të tjerë.

Gjatë studimit, 89 nga gjithsej 11,052 punëtorë pa antitrupa morën koronavirus dhe simptoma, dhe kjo nuk ndodhi me asnjë nga 1,246 ata me antitrupa.

“Ne do të vazhdojmë të monitorojmë nga afër këtë grup të punëtorëve për të përcaktuar se sa zgjat imuniteti dhe nëse infeksioni i mëparshëm ndikon në ashpërsinë e sëmundjes nëse ndodh ri-infeksioni,” njoftoi Eyre.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet