Pse dramat psikologjike po mbizotërojnë në TV Turk?

Dramat psikologjike janë bërë me shpejtësi prodhime kryesore televizive midis audiencave turke, pasi shumica shijon mundësinë e dëshmimit të personazheve me çrregullime psikologjike për herë të parë.

Drama psikologjike në televizionin turk ka pasur një rritje të dukshme gjatë vitit të kaluar.

Që nga vjeshta e kaluar, tre programe të këtij zhanri janë transmetuar në kanale të ndara, secili duke arritur disa nga vlerësimet më të larta sipas vlerësimeve të audiencës TV.

Interesante, të tre janë përshtatur nga librat e psikiatrisë turke Gulseren Budayicioglu dhe përvojat dhe kujtimet e saj klinike. Së pari, le të hedhim një vështrim për ato shfaqje dhe pastaj të mësojmë pse kaq shumë njerëz janë ngjitur në ekranet e tyre.

Të pafajshmit (Masumlar Apartmani)

Të pafajshmit (Masumlar Apartmani) ka transmetuar në TRT 1, rrjeti kombëtar televiziv i Turqisë. Shfaqja bazohet në një histori të vërtetë të frymëzuar nga romani i Budayicioglu “Brenda Medalionit”.

Inci, e cila jeton me gjyshin dhe vëllain e saj mbrojtës, është përfshirë në një aksident. Pas kësaj, ajo njihet me një biznesmen të pashëm dhe karizmatik, Han, jeta e të cilit është e mbushur me kujtime të dhimbshme.

Pas kthimit nga SHBA, Han u kushton jetën motrave dhe babait të tij, të cilët vuajnë nga probleme psikologjike për shkak të një historie familjare të traumave tragjike.

Motra e madhe e Hanit, Safiye, është viktima kryesore e së kaluarës traumatike të familjes dhe vuan nga çrregullimi obsesiv kompulsiv (OCD), një sëmundje e cila e sheh atë duke pastruar gjithçka me sapun, si dhe trupin e saj, të paktën katër herë në ditë.

Motra tjetër, Gulben, e cila ende lag shtratin e saj pavarësisht se është një grua e re, përpiqet ta ndihmojë Safiye të lehtësojë dhimbjen e saj. Neriman, motra më e vogël, dëmton veten duke shtrirë lëkurën e saj derisa të rrjedhë gjak.

Safiye dhe Gulben, jeta e të cilëve është e mbushur me fiksime, kanë frikë të humbin më shumë vëllezërit e motrat e tyre.

Pasi Inci dashurohet me Hanin, sekretet e tij familjare e presin atë.

 

Dhoma e Kuqe (Kirmizi Oda)

Kjo seri na çon brenda një zyre terapisti, ku shumë shikues përjetojnë llojet e bisedave private që zhvillohen midis një psikiatri dhe klientëve të tyre, një shkelje e konfidencialitetit e ndaluar në jetën reale.

Në secilin episod, tre klientë ulen në të ashtuquajturën “dhomë e kuqe” për të marrë ndihmë në lidhje me problemet e tyre. Gjatë gjithë serisë, efektet e dhunës psikologjike diskutohen sinqerisht.

Vajza në dritare (Camdaki Kiz)

Nalan është një grua e re e bukur, ngrohtësia e së cilës tërheq dashuri nga të gjithë. Ajo është diplomuar me nderime nga shkollat më të mira dhe ka filluar jetën e saj të punës si arkitekte në zinxhirin më të madh të hoteleve në Turqi. Nalan më pas dashurohet me Sedat, i cili është pronar i ndërmarrjes hoteliere.

Në fillim, Nalan dhe Sedat fillojnë të ecin dorë për dore me shpresë, duke menduar se po largohen nga sekretet e errëta që ngjyrosin të kaluarën e tyre. Por ata nuk mund t’u shpëtojnë atyre për një kohë të gjatë.

Të dy personazhet kryesore kanë probleme të vazhdueshme familjare të cilat i kanë shtypur – veçanërisht nëna e Nalan, Feride, e cila ka OCD dhe gjithmonë i bën presion vajzës së saj.

Feride, megjithëse është shumë e dashur për familjen e saj, është jashtëzakonisht kontrolluese. Nëse diçka ndodh pa përfshirjen e saj, ajo reagon ashpër. Sjellja e Feride buron nga një traumë që ajo përjetoi në të kaluarën, të cilën ajo e mban të fshehtë.

Nalan vuan më shumë nga kjo traumë. Feride, e cila e detyron Nalan të futet në një korse mjaft të ngushtë për të marrë frymë, thotë: “Ju duhet të mbroheni nga burrat. Ju nuk do të lejoni askënd t’ju prekë derisa të paraqiteni para regjistruesit të martesave.”

Nga ana tjetër, Sedat, i cili beson se nuk ka arritur të përmbushë pritjet e babait të tij, gjithashtu ndiqet nga kujtimet e tij të vështira të fëmijërisë.

Popullariteti në rritje

Psikologja Elvan Cevik foli për TRT World në lidhje me dramat që shfaqen në kanalet e mediave turke.

“Nuk jam e sigurt se po flasim nëse ka një interes të shtuar për dramat psikologjike ose nëse një kërkesë është përmbushur akoma”, thotë Cevik për dramat e ndryshme.

Duke nënvizuar se subjekti është përdorur gjithmonë si material në kinema dhe TV, ajo mendon se vetë psikologjia tani drejton komplotin e këtyre prodhimeve për herë të parë.

Me fjalë të tjera, historitë e jetës, traumat, shndërrimet emocionale dhe të sjelljes së personazheve në të gjitha programet televizive janë në qendër të vëmendjes.

“Megjithatë, ajo që ishte ndryshe në dramat e fundit psikologjike ishte shikimi i këtyre personazheve ‘diagnoza’, ‘simptoma’, ‘terapistë’, madje edhe ‘dhoma terapie’,” tha Cevik.

Para këtyre shfaqjeve të sinqerta televizive, ngjarjet negative të jetës, çështjet mendore ose sjellja e çuditshme u konsideruan diçka që një individ mund dhe duhet të përballet me veten e tyre në vend që të bëhet barrë për të tjerët.

Sidoqoftë, audiencave turke tani u është dhënë mundësia të shikojnë “njohje të ndryshme dhe modele të sjelljes” të cilat nuk u janë paraqitur atyre në këtë mënyrë më parë.

Kur u pyet pse këto drama të reja mbajnë një tërheqje të tillë, Cevik u përgjigj se ato rezonojnë me njerëz që kanë përjetuar ngjarje ose episode të ngjashme në jetën e tyre.

Për ata që nuk e kanë bërë, dramat janë ende intriguese.

Personazhet e dramave psikologjike janë “më realiste se gratë e bukura dhe të ngathëta që shohim në seritë e verës, të pasurat dhe burrat që kujdesen për gjithçka”, sipas Cevik.

Cevik theksoi se për shumë anëtarë të audiencës, ishte një shans për të parë çështjet e tyre të pasqyruara në ekran për herë të parë.

“Disa nga shikuesit ndiheshin afër këtyre personazheve pasi panë për herë të parë se dhimbja e tyre mund të shkaktohej nga një problem i vërtetë dhe se ishte i shërueshëm.”

Hyrja në një dhomë terapie gjeneron gjithashtu kureshtje, veçanërisht në mënyrën se si fshehet fshehtësia dhe privatësia, përnjëherë, tërësisht.

“Është si të krijosh një burim të ri të ligjshëm për kënaqësinë e hapjes së fshehtë të një mbështjellëse dhuratash, një ditari të mbyllur, një letre të fshehur në një sirtar,” shtoi ajo.

A ka pasur ndikim pandemia?

Ndërsa bota vuante nga pandemia e re e koronavirusit, e cila ka shkatërruar ekonomitë dhe marrëdhëniet shoqërore, ne pyetëm nëse ka pasur ndonjë efekt në audiencën globale dhe zgjedhjet e tyre argëtuese.

Cevik nuk beson se pandemia ka ndonjë efekt të drejtpërdrejtë në rritjen e popullaritetit për këto drama. Ajo jep një shembull nga një prodhim i mëparshëm, Istanbullu Gelin, i cili paraqiste skena terapiste dhe kliente të xhiruara para pandemisë, e cila gjithashtu tërhoqi vëmendje të konsiderueshme.

Sidoqoftë, ajo gjithashtu mendon se koha e zgjatur që të gjithë kemi kaluar brenda shtëpive tona, më shumë se çdo herë tjetër në historinë moderne, sigurisht ka rritur kohëzgjatjen që familjet do të shikojnë televizion. Kjo nga ana tjetër mund të pasqyrohet në vlerësimet.

Debatet etike

Megjithëse këto programe që trajtojnë çështje psikologjike të cilat janë përshtatur nga historitë e vërteta mund të jenë tërheqëse, ato gjithashtu kanë ngritur konsiderata etike.

Sipas Kodit të Etikës të Shoqatës Psikologjike Turke, “psikologët janë të detyruar të marrin pëlqimin nga ata të cilëve u ofrojnë shërbime para se të regjistrojnë zërin dhe / ose imazhin e tyre”.

Për më tepër, psikologët nuk zbulojnë në media informacione konfidenciale të marra përmes aktiviteteve profesionale. Ata supozohet se mbrojnë ata për të cilët ofrojnë shërbime psikoterapie nga ekspozimi publik.

“Psikologët mund t’u zbulojnë informacione konfidenciale palëve të treta nëse marrin pëlqimin nga individi, institucioni ose kujdestari ligjor”, sipas kodit të etikës.

Cevik thekson se ne në të vërtetë jemi dëshmitarë të një shkeljeje të rëndë etike kur ulemi të shikojmë histori të jetës reale në shumicën e këtyre serialeve.

“Psikiatrit nuk duhet të zbulojnë informacione rreth pacientëve të tyre në përputhje me interesat e tyre politikë, administrativë, mediatikë ose financiarë, përfitimet akademike, profesionale ose personale,” shtoi Cevik.

“Edhe duke supozuar që informacioni demografik i personazheve është ndryshuar, shumë prej tregimeve tregojnë për ngjarje të tilla specifike sa që në disa pika shikuesit fillojnë të hulumtojnë me një ndjenjë kurioziteti për të gjetur se kush është personi i vërtetë”, tha ajo, duke cekur edhe këtë rrezik.

Së bashku me ngritjen e shqetësimeve etike, Cevik gjithashtu beson se këto prodhime dramatike mund të jenë të dobishme në kontekstin e terapisë së normalizimit.

 

Kategoritë
Kulturë