Si lindi emblema e Porsches?

NJË nga stemat më të njohura në industrinë e automobilave u krijua në vitin 1952.

Frymëzuar fuqishëm nga stema e qytetit të Shtutgartit, stema e Porsche-s u krijua disa vjet pas prodhimit të parë 356. Ajo tregon një kalë që rrit në qendër dhe është e përshtatur nga konturet e një mburoje të artë. Emri i qytetit është vendosur sipër, i rrethuar nga ngjyrat kombëtare – e kuqe dhe e zezë – dhe brirët e stilizuar që rrjedhin nga stema e Württemberg-Hohenzollern. Mbi të gjitha, mbishkrimi Porsche vepron si një çati mbrojtëse.

Megjithëse Porsche 356 funksionon që nga viti 1948, ideja për logon erdhi disa vite më vonë, në mesin e vitit 1951, kur mjeku i Porsche dhe Shtutgart dhe pronari i makinave Porsche, Ottomar Domnick, nisi një konkurs dizajni me një çmim të madh prej 1000. DEM. Askush nuk e fitoi çmimin dhe ideja u zhvillua “përtej pellgut”, në Nju Jork.Aty, Max Hoffmann, me origjinë nga Austria, pronar i një kompanie importuese të makinave evropiane, fillon të importojë 356. Me këtë makinë ai fiton çmimin për makinën më interesante në Concours d’Élégance. Megjithatë, esteti Hoffman sheh se diçka mungon dhe në darkën me Ferry Porsche thekson se Porsche ka nevojë për një stemë – një logo e njohur për një identitet më të fortë.

Porsche e pranon idenë. Dizajneri i Porsche Franz Xaver Reimspieß ka për detyrë të krijojë një emblemë të kompanisë që do të simbolizojë në mënyrë adekuate origjinën e saj, si dhe cilësinë dhe dinamizmin e produkteve të saj. Stema u prezantua në vitin 1952 dhe që atëherë ka kaluar në pesë botime, por në thelb nuk ka ndryshuar shumë.

 

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji