Katër shenjat më të zakonshme të mungesës së vitaminës

Një organizëm që i mungojnë vitaminat herët a vonë e bën të ditur.

Nuk ka gjasa që ndonjëri prej nesh ta kuptojë se i mungon vitamina C në momentin që merr skorbutin, por fakti është se trupi ynë shumë shpesh na dërgon sinjale që, për fat të keq, nuk dimë t’i njohim.

Shumë prej nesh i marrin vitaminat nga një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar, por ndonjëherë mund të kemi mungesë të një vitamine ose minerali të caktuar. Këto pesë shenja më të zakonshme tregojnë mungesë të vitaminave dhe mineraleve thelbësore.

Mjegull e trurit

Mjegulla e trurit dhe humbja e kujtesës në fakt mund të shkaktohen nga mungesa e vitaminave B që gjenden në proteinat dhe perimet me gjethe jeshile. Vitamina B mbështet funksionet njohëse, kështu që mungesa e saj mund të ndikojë në aftësitë tona mendore.

Infeksionet e mishrave të dhëmbëve

Vitamina C luan një rol të rëndësishëm në higjienën tonë orale, veçanërisht kur bëhet fjalë për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve. Mungesa e vitaminës C mund të çojë në një rrezik të shtuar të infeksioneve të mishrave të dhëmbëve dhe dhëmbëve më të dobët. Mund të gjendet në ushqime të tilla si agrumet, specat dhe brokoli.

Nëse jeni të shqetësuar për një mungesë të mundshme vitaminash dhe mineralesh, duhet të flisni me mjekun tuaj të familjes.

Dhimbje muskulore

Vitamina D ndihmon në absorbimin e kalciumit, që do të thotë se ndjenja e kockave të dobëta dhe të dhimbshme mund të jetë një tregues i niveleve të ulëta. Dhimbja e muskujve mund të sinjalizojë gjithashtu mungesën e vitaminës D pasi luan një rol të rëndësishëm për të siguruar që muskujt tanë të punojnë në mënyrë efikase.

Shikim i turbullt

Kjo simptomë mund të jetë një shenjë e mungesës së vitaminës A, e cila gjendet në perimet me gjethe jeshile si spinaqi dhe brokoli, dhe perimet si karotat dhe patatet e ëmbla. Vitamina A forcon sistemin imunitar dhe është e rëndësishme për shëndetin e syve, kështu që mungesa e saj mund të manifestohet me shikim të paqartë ose vështirësi në shikim në dritë të ulët.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi