Me një ëndërr te varr’i shehidit

Me një ëndërr te varr’i shehidit

 

Një ëndërr më çoi te varr’i një shehidi

Një nur më mbështolli i këndshëm për sy

Më bëhej se në qiell po ecja pa frikë

Në shpirt qenë bërë bashkë vuajtje dhe kënaqësi.

 

Më dha selam dhe kish një të qeshur në fytyrë

Me vete po thosha këtë njeri unë s’e kam parë

Një ashk si zjarr më shtynte drejt tij

Në gjoks po i shkëlqente një shigjetë me gjakun të pa larë.

 

M’u bë se nga plagët po i dilnin shumë kroje

Si të ujit të kulluar të lumit Eufrat

Njëqind e një nishane veç po i bënin dritë

Si yjet me ngjyra që lirshëm ecin nëpër natë.

 

Me rrobat e betejës i kishin vënë në varr

Veç me kadife i kishin shtruar një shtrat

Desha t’i afrohesh dhe ta merrja ngrykë

Një dridhje më kaploi fort keq, s’bëra një hap.

 

E pashë një dhëndër që la nusen e re

Në ndarje përmallshëm i ndërruan dy fjalë

Dushmani mua s’dua të më vrasë pas shpine – i tha

Një yll shumë i madh po i rrinte në ballë

 

 

 

Më humbi shumë shpejt dhe më s’e pashë kurrë

M’u shtir një hyri në syrin si filxhan

Një zë pa njeri më fliste dhe s’ndalej

Ky shehid e deshi ahiretin dhe la dynjanë.

 

Para më doli një pemë sa një bjeshkë e madhe

Me një trung të trashë dhe i tëri prej ari

Njëqind vjet kalorësi po ecte nën hije të saj

Aty ku ishte i mbrami më s’dukej i pari.

 

Do të shohë edhe të tjera pemë, hurmë e shegë

Sa fruta të shijshme sa gjethe të mëdha

Një zë i ëmbël më fliste me një melodi të lehtë

Këtu Muhamed Mustafai hazreti Xhibrilin e pa.

 

Një det që s’kish skaj më doli si një pasqyrë

Nga ai shumë lumenj ishin të ndarë açik

Po flisja me vete aman o I Madhi Allah

Të mirave të TUA kush mund t’u vë pikë.

 

Ç’më mbuloi sytë Bedri me një fushë gjaku

Po i shihja shehidët me gjasë ishin katërmbëdhjetë

Meleqtë shumë të gëzuar po i pritnin me selame

Për ju Zoti bëri këtë vend në Xhenet.

 

Shehidët e Uhudit i pashë të gjithë bashkë

Po syri shumë po më kënaqej kur pashë një zotëri

Mos është ky Hamzai i Abdulmutalibit  – pyeta

Më i larti ndër të tjerë është veç froni i tij.

 

Një ushtimë shurdhuese më trishtoi shumë

Një yll po binte nga qielli dhe rrufeshëm ra

Eufrati ujët e kishte shumë të turbullt

Përzjeu lotë dhe gjak mu në Qerbela.

 

M’u shtirën shehidë dhe ishin në vend të lartë

Më dukej se diç kishin të shkruar në ballë

Këta në rrugën e të Madhit Zot dhanë jetën

E karshi shpatave të hasmit ishin në rresht të parë

 

Me këto mrekulli po më pushonte shpirti

Një zë shume prekës po thoshte, o Allah

Të japim shpirtin veç për Madhërin Tënde

Po të lutemi edhe një herë na kthe në dynja.

 

Me shehidë po rrija, një kënaqësi e rallë

Po bënte udhë ëndrra në këtë natë të vonë

Një fushë me gjelbërim, lumenj gjaku e lot trimërie

S’është dikush tjetër, veç KOSOVA JONË.

 

Ëndrra këputi dhe më la veç kënaqësinë

Çela sytë dhe tashë falënderim për Ty veç o Perëndi

Kush dha shpirt në rrugen Tënde shumë të drejtë

Është gjallë dhe jeton në pavdekësi.

 

Ali Vezaj

 

 

 

 

 

 

Kategoritë
KulturëLajme