Majmuni luan video-lojëra duke përdorur trurin e tij, ideja e Musk po funksionon (Video)

Neuralink, firma e “interface ”  së trurit kompjuterik të Elon Musk, ka  postuar një video në të cilën shfaqet një majmun duke luajtur video-lojën Pong me mendjen e tij.

Sinjalet e trurit të tij u dërguan me valë përmes një pajisje të implantuar.

Shpresa është që ndërfaqja e trurit të lejojë njerëzit me kushte neurologjike të kontrollojnë telefonat ose kompjuterët në distancë.

Një ekspert tha se fakti që nuk ishin përdorur tela përfaqësonte “progres të konsiderueshëm”, por duheshin më shumë të dhëna.

Majmuni makaka, i quajtur Pager, u mësua së pari të luante  video-lojën me një levë dhe u shpërblye me një “smoothie” me fruta.

Gjatë këtij procesi, pajisja Neuralink regjistroi informacionin se cilat neurone po qëllonin për të kontrolluar cilat lëvizje.

Pastaj levë u shkëput, duke e lënë majmunin të kontrollonte lojën vetëm me mendjen e tij.

Në një postim në blog , studiuesit shkruan: “Misioni ynë është të ndërtojmë një sistem të sigurt dhe efektiv BMI klinik (Ndërfaqja e Brain Machine) që është pa tel dhe plotësisht e implantueshme.

“Qëllimi ynë i parë është t’u japim njerëzve me paralizë lirinë e tyre dixhitale, të komunikojnë më lehtë përmes tekstit, të ndjekin kuriozitetin e tyre në internet, të shprehin kreativitetin e tyre përmes fotografisë dhe artit dhe, po, të luajnë video-lojëra .”

Pas kësaj ajo tha se sistemi “mund të përdoret gjithashtu potencialisht për të rivendosur lëvizjen fizike” duke përdorur lidhjen për të lexuar sinjale në tru të cilat mund të përdoren për të stimuluar nervat dhe muskujt në trup.

Por procesi duhet të përsoset.

“Me majmunin, ne e kalibrojmë dekoderin duke hartuar modelet e aktivitetit nervor në lëvizjet aktuale të levës. Megjithatë, ne nuk do të jemi në gjendje të përdorim një strategji të tillë për njerëzit me paralizë,” tha ai.

Përgjigja e Z. Musk ndaj eksperimentit ishte tipike e guximshme. Ai shkroi në Tëitter: “Produkti i parë Neuralink do t’i mundësojë dikujt me paralizë të përdorë një smartphone me mendjen e tij më shpejt sesa dikush që përdor gishtat “.

Ai vazhdoi duke thënë se faza tjetër do të ishte “mundësimi, për shembull, i paraplegjikëve për të ecur përsëri,” raporton BBC.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji