Tregu i makinave këtë vit: Kush do të jetë fitues dhe kush humbës?

Furnizimi me makina pritet të jetë më i lartë këtë vit. Do të rritet edhe zbritja për makinat me motor benzinë ​​dhe naftë. Makinat elektrike, megjithatë, kërcënohen nga një rënie e kërkesës.

Perspektiva për prodhuesit gjermanë të makinave në treg në vitin 2023 nuk është rozë. Drejtori i institutit privat Center Automotive Research (CAR) në Duisburg, Ferdinand Dudenhöffer, beson se “pamja është e zymtë” kur bëhet fjalë për shitjet e makinave në Evropë.

Pa dyshim, listat e porosive janë ende mjaft të gjata, por sipas analizës së Dudenhöffer, teprica e blerjeve të makinave të reja është vetëm sepse zinxhirët e furnizimit dikur ishin ndërprerë dhe gjysmëpërçuesit dhe pjesët e tjera të rëndësishme ishin në mungesë.

Një ofertë më e vogël me marzhe më të larta

Së bashku me bllokimet gjatë pandemisë, u krijua një situatë e veçantë – të gjithë prodhuesit prodhonin më pak makina sesa ishte planifikuar fillimisht, kështu që furnizimi u ul në mbarë botën. Ajo që prodhohej shitej me marzhe të mëdha. Zbritjet e larta, që ishin normale në industri, nuk ekzistonin më. Sipas Dudenhöffer, kjo do të përfundojë këtë vit.

“Listat e porosive do të shkurtohen, kështu që klienti do të jetë një mall në kërkesë. Inflacioni dhe çmimet e larta të energjisë, si dhe recesioni, do të çojnë në një ngadalësim të blerjes së makinave të reja. Ky vit sjell një ringjallje të zbritjeve për makinat blerjet”, theksoi ai.

“Evropa si një humbëse”

Dudenhöffer beson se Evropa do të jetë humbëse. Ai parashikon një rritje të vogël të blerjeve të makinave të reja në Gjermani, por pret një rënie të shitjeve gjatë vitit 2023 në Francë, Britani të Madhe, Itali, si dhe në Rusi si “rast i veçantë”.

Nga ana tjetër, ai pret një rritje të numrit të makinave të shitura në Azi dhe Amerikën e Veriut. Përkatësisht, Kina dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë nisur programe për të ringjallur ekonominë që mund të jenë të mira edhe për industrinë e automobilave.

Rreziku kërcënon nga SHBA

Administrata e presidentit amerikan Joe Biden miratoi Aktin e Reduktimit të Inflacionit, i cili parashikon shpenzime shtetërore prej 430 miliardë dollarësh për një periudhë dhjetëvjeçare. Ndër të tjera, qeveria amerikane i premton çdo blerësi të një makine elektrike uljen e taksave prej 7500 dollarësh, nëse makina prodhohet në SHBA.

Rregulla të ngjashme vlejnë për të gjitha degët e tjera dhe këto masa kanë për qëllim kryesisht Kinën. Por Shoqata Gjermane e Bankave vlerëson se ligji është mjaft i paqartë saqë mund të përjashtojë edhe prodhuesit e makinave nga Gjermania, të cilët më pas do të duhet të hapin objekte prodhimi në SHBA.

Bum makinash elektrike

Në Gjermani, numri i makinave elektrike të regjistruara është rritur ndjeshëm. Nga qershori i vitit 2020, makinat elektrike me çmim nën 40 mijë euro marrin subvencione nga shteti në shumën prej 6 mijë eurosh dhe prodhuesit e makinave i shtojnë kësaj zbritje prej 3 mijë eurosh. Kështu, shitja e atyre veturave stimulohet me gjithsej 9 mijë euro. Blerësit e makinave pjesërisht elektrike me lëvizje hibride mund të llogarisin në një premium deri në 6,750 euro.

Sipas përllogaritjeve të Institutit CAR, numri i këtyre makinave mund të arrijë në 28 për qind të totalit të tregut gjerman deri në fund të këtij viti. Kjo do të ishte gjithsej 720,000 makina elektrike, nga të cilat 326,000 janë hibride dhe 394,000 janë tërësisht elektrike.

Subvencionet po pakësohen

Nga janari i këtij viti subvencionet janë në rënie, po ashtu edhe çmimet e energjisë elektrike janë në rritje. As “freni i çmimit të energjisë elektrike” nga shteti nuk sjell lehtësim. Domethënë, ajo vlen për 80 për qind të konsumit të energjisë elektrike, dhe mbushja e baterive të makinave elektrike është një ngarkesë shtesë për bilancin energjetik të amvisërive.

Si prodhuesit e automjeteve, ashtu edhe aktivistët mjedisorë e shohin “përmbysjen e trafikut” të përmendur si një rrezik.

Era e pafavorshme nga Kina

Në Kinë, tregu më i madh i automobilave në botë, prodhuesit gjermanë janë të ekspozuar ndaj konkurrencës së ashpër. BMW dhe Mercedes shesin më shumë se 30 për qind të makinave të tyre atje. Grupi Volkswagen shet edhe më shumë se 40 për qind të makinave të tij në Kinë.

Megjithatë, duket se formula e mëparshme e suksesit të prodhuesve gjermanë të makinave në Kinë nuk funksionon më kur bëhet fjalë për makinën elektrike. Gazeta gjermane Handelsblatt raportoi se kompania e re kineze Human Horizons me modelin e saj të makinës elektrike HiPhi X është përpara konkurrentëve të saj, përkatësisht në segmentin e makinave luksoze, ku fitimi është më i madhi. Deri më tani, ishte domeni i Mercedes, BMW dhe Audi.

Reputacioni i mirë i prodhuesve të vjetër po humbet rëndësinë

Edhe në segmente të tjera, prodhuesit vendas kinezë të makinave, si BYD, GAC, Li auto dhe Nio, po fitojnë garën me konkurrencën evropiane. Ndërkaq, inxhinierët gjermanë, të cilët testojnë tërësisht produktet kineze, thonë se këto makina kineze janë cilësore, por janë më të lira.

Daniel Resca, një ekspert në firmën amerikane të menaxhimit të aseteve Alliance Bernstein, beson se forca dhe reputacioni tradicional i prodhuesve gjermanë të makinave me motorë benzine dhe naftë nuk kalon automatikisht te makinat elektrike. Ky trend do të intensifikohet në vitin 2023, shkruan Deutsche Welle (DW).

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji