Francë, tërhiqet artikulli që kritikon sekularizmin

Pjesa e opinionit me titull, “Relegjioni i rrezikshëm i laicizmit të Francës”, u botua më 31 tetor.

Mes retorikës së vazhdueshme anti-islame në Francë, një artikull që kritikoi sekularizmin francez është hequr nga ueb faqja e botimit të lajmeve Politico Europe, transmeton Anadolu Agency (AA).

Pjesa e opinionit me titull, “Relegjioni i rrezikshëm i laicizmit të Francës”, u botua më 31 tetor.

Kryeredaktori Stephen Brown tha se shkrimi “është tërhequr pasi nuk i plotëson standardet tona editoriale”.

Në artikull, Farhad Khosrokhavar, drejtor i studimeve në Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, një shkollë pasuniversitare në Paris tha se sekularizmi në Francë ka evoluar në një mjet shtypjeje nga një segment i caktuar dhe pothuajse është kthyer në një religjion civil.

“Franca po paguan një çmim të rëndë për sekularizmin e saj fundamentalist, si brenda dhe jashtë kufijve të saj”, shkroi ai.

Khosrokhavar tha se vende të tilla si Danimarka, ku karikaturat e Profetit Muhamed u publikuan për herë të parë, nuk morën një reagim të tillë.

“Arsyeja është e thjeshtë: forma ekstreme e sekularizmit të Francës dhe aderimi i saj në blasfemi, i cili nxiti radikalizmin brenda një pakice të margjinalizuar”, tha ai.

Teksa sekularizmi francez tradicionalisht kërkon që shteti të jetë i paanshëm dhe të respektojë religjionet në sferën publike, artikulli theksoi se sot ai ka marrë një formë radikale dhe është kthyer në intolerancë.

“Përdorimi i pamatur i karikaturave në emër të së drejtës për të blasfemuar në fund të fundit minon debatin publik: stigmatizon dhe poshtëron edhe muslimanët më të moderuar ose laikë, shumë prej të cilëve nuk e kuptojnë përqendrimin obsesiv të laikëve francezë ndaj Islamit, shamisë, çdo ditë lutjet apo Islamit. Mësimet”, tha ai.

“Rezultati është një cikël i poshtër: provokimi, kundër-provokimi dhe rënia e shoqërisë në ferr. Me radikalizimin e sekularizmit francez, numri i sulmeve xhihadiste në vend është shumëfishuar”.

Qëndrimi i diskutueshëm i presidentit francez, Emmanuel Macron për të luftuar atë që ai e quajti “separatizëm islamik” në vendin e tij, duke e përshkruar Islamin si një “fe në krizë”, dhe mbrojtja e karikaturave blasfemuese ka çuar në dënime ndërkombëtare, protesta dhe thirrje për të bojkotuar produktet franceze.

Kategoritë
BotaLajme