Komandanti i Forcave Britanike: Rreziku i një lufte të re botërore nuk përjashtohet

Nick Carter thotë se rritja e tensioneve rajonale dhe gjykimet e gabuara mund të çojnë në një konflikt të përhapur.

Pasiguria dhe ankthi aktual global i shkaktuar nga kriza ekonomike si rezultat i pandemisë së virusit corona mund të rrisë rrezikun e një lufte të re botërore, paralajmëroi Komandanti i Forcave të Armatosura Britanike Nick Carter.

Me rastin e Ditës së Përkujtimit, përkujtimit vjetor të të vrarëve dhe të plagosurve në konflikte, ai tha se rritja e tensioneve rajonale dhe gjykimet e gabuara mund të çojnë në një konflikt të përhapur, raporton Hina, duke cituar Reuters.

“Unë mendoj se ne jetojmë në një kohë kur bota është një vend shumë i pasigurt dhe i shqetësuar. Sigurisht, dinamika e garës globale është një tipar i jetës sonë. Unë mendoj se me një numër të konsiderueshëm të konflikteve rajonale që po ndodhin aktualisht, ekziston një rrezik real i përshkallëzimit vlerësime të gabuara ”, tha Carter për Sky News.

Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për rreziqet

I pyetur nëse ai mendonte se ekzistonte një kërcënim real për një luftë të re botërore, Carter u përgjigj, “Ajo që po them është se ekziston një rrezik dhe ne duhet të jemi të vetëdijshëm për këto rreziqe”.

Carter, i cili ka udhëhequr Ushtrinë Britanike që nga viti 2018 ari, thotë se është e rëndësishme të kujtojmë ata që vdiqën në luftërat e mëparshme, si një paralajmërim për ata që mund të përsërisnin gabimet e së kaluarës.

“Nëse i harroni tmerret e luftës atëherë, ekziston një rrezik i madh që njerëzit të mendojnë se lufta është një gjë e arsyeshme për të bërë,” shtoi ai.

“Ne duhet të kujtojmë se historia mund të mos përsëritet, por që ajo ka një ritëm dhe se, duke parë në shekullin e kaluar, para të dy luftërave botërore, ka pasur padyshim një përshkallëzim që çoi në gjykime të gabuara, e cila përfundimisht çoi në një luftë të tillë një shkallë që shpresojmë të mos e shohim më kurrë “.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet