Sa kohë duhet të prisni pas ngrënies para se të filloni ushtrimet

Çdo entuziast i fitnesit të paktën një herë ka menduar: Sa kohë duhet të prisni për stërvitje pas vaktit?

Kjo është një pyetje e rëndësishme. Nëse filloni të stërviteni shumë shpejt pas vaktit, rrezikoni të ndiheni të fryrë, ngërçe dhe të përziera. Por nëse prisni shumë, nuk do të keni energjinë e nevojshme për të arritur qëllimet tuaja të stërvitjes. Atëherë, cila është koha ideale atëherë?

Përgjigja për këtë pyetje u dha nga Laura Harrell Raffals, një profesoreshë e mjekësisë në Klinikën Mayo, dhe një zëdhënëse e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietetikës Yasi Ansari.

Sipas saj, rregulli i përgjithshëm është që duhet të prisni me ushtrime tre deri në katër orë pas vaktit dhe një deri në dy orë pasi të keni ngrënë një meze të lehtë. Ushtrimet e lehta pas vaktit – si ecja – janë mirë, por për ushtrime më intensive trupi juaj ka nevojë për kohë që të tretet.

Duke i dhënë trupit tuaj kohën e nevojshme për të tretur ushqimin para se të ushtroni, ju do ta lejoni atë që në të vërtetë të përdorë karburantin nga ai vakt për të bërë stërvitjen tuaj, shpjegon Raffals. Ju gjithashtu do t’i jepni kohë stomakut tuaj për të zbrazur përmbajtjen e tij dhe për të zvogëluar shanset për të përzier, zbaticë, urth dhe probleme të tjera të pakëndshme të tretjes gjatë trajnimit.

Në përgjithësi, ne të gjithë e tolerojmë dhe tretim ushqimin ndryshe, kështu që nuk ka udhëzime unike se sa duhet të presim pas vaktit për të filluar trajnimin. Faktorë si gjatësia dhe intensiteti i stërvitjes tuaj, si dhe lloji dhe sasia e ushqimit që hani, gjithashtu luajnë një rol.

Jini veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me kohën dhe llojin e ushqimit para trajnimit me intensitet të lartë, shton Ansari. Për shembull, para vrapimit ose HIIT, stomaku juaj mund të ketë nevojë për ushqim më të thjeshtë dhe më shumë kohë për tu tretur në krahasim me atë që mund të trajtojë para aktiviteteve më të buta, të tilla si ecja ose joga, shkruan Glamour.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet