Llogaritja e kohës verore: Neurologu shpjegoi pse është i rrezikshëm për shëndetin

Së shpejti do të duhet të lëvizim orën një orë përpara, që do të thotë se do të ketë një breshëri tekstesh mediatike për prishjen e rutinës së përditshme për shkak të ndryshimit të orës.

Gati një e treta e amerikanëve thonë se nuk presin me padurim të lëvizin orët dy herë në vit, dhe gati dy të tretat do të donin që praktika të përfundonte plotësisht. Pak më shumë se një e pesta, 21 për qind, thonë se nuk është e sigurt dhe vetëm 16 për qind e të anketuarve nuk e shohin nevojën për të hequr praktikën e lëvizjes së orës, shkruan The Conversation.

Megjithatë, pasojat e lëvizjes së orës nuk janë vetëm një shqetësim i parëndësishëm. Studiuesit zbulojnë se lëvizja e orëve përpara në mars lidhet me pasoja serioze negative shëndetësore, duke përfshirë një rritje të sulmeve në zemër dhe privimin e gjumit tek adoleshentët. Ndryshimi i orës së vjeshtës nuk është i lidhur me këto pasoja, përfundoi profesoresha e neurologjisë dhe pediatrisë në Universitetin Vanderbilt, Beth Ann Malow, autore e studimit të vitit 2020.

“Kam pesë vite që studioj të mirat dhe të këqijat e këtyre ritualeve. U bë e qartë për mua dhe shumë kolegë të mi se kalimi në llogaritjen e re të orës çdo pranverë shkakton menjëherë pasoja negative shëndetësore që zgjasin pothuajse të gjithë tetë muajt e kohës së lirë.

Argumente të forta për kohën e dimrit

Amerikanët janë të ndarë nëse preferojnë të qëndrojnë përgjithmonë në orën e verës apo në kohën e dimrit.

Megjithatë, këto dy ndryshime – sado të papritura qoftë – nuk janë të barabarta. Koha e dimrit është më afër dritës natyrore, kur dielli është drejtpërdrejt mbi ne në mesditë. Në të kundërt, gjatë kohës së ditës, drita natyrale shfaqet një orë më vonë në mëngjes dhe zhduket një orë më vonë në mbrëmje.

Drita e mëngjesit është thelbësore për ritmin natyral të trupit – na zgjon dhe rrit ndjenjën e të qenit zgjuar. Drita e mëngjesit gjithashtu përmirëson disponimin.

Edhe pse nuk e dimë ende pse drita ka një efekt të tillë në humorin tonë, spekulohet se është efekti i dritës në rritjen e nivelit të kortizolit në trup. Kortizoli është një hormon që rregullon përgjigjen ndaj stresit ose ndikimin e dritës në amigdalë, pjesa e trurit tonë përgjegjëse për emocionet.

Adoleshentët shpesh janë të privuar kronikisht nga gjumi për shkak të shkollës, aktiviteteve dhe jetës shoqërore. Shumica e fëmijëve vijnë në klasë në orën tetë të mëngjesit ose edhe më herët. Kjo do të thotë se gjatë kohës së ditës, shumë të rinj ngrihen ose udhëtojnë për në shkollë në errësirë.

Provat sugjerojnë se është një ide më e mirë për të miratuar kohën e dimrit gjatë gjithë vitit. Shoqata Mjekësore Amerikane kohët e fundit bëri thirrje pikërisht për këtë, dhe vitin e kaluar Meksika miratoi kohën e përhershme të dimrit, duke përmendur përfitimet për shëndetin, produktivitetin dhe nivelet e energjisë.

Avantazhi më i madh i kohës së kursimit të ditës është se ofron një orë shtesë drite në orët e vona të pasdites ose në mbrëmje, në varësi të kohës së vitit. Megjithatë, ekspozimi ndaj dritës më vonë në mbrëmje ka një çmim. Ajo vonon lirimin e melatoninës nga truri. Melatonina është një hormon që shkakton lodhje dhe vonesa e lëshimit të saj ndikon keq në gjumin tonë.

Truri i pubertetit gjithashtu lëshon melatoninë më vonë në mbrëmje, që do të thotë se adoleshentët janë veçanërisht të prekshëm ndaj problemeve të gjumit në këtë periudhë të vitit. Koha e çlirimit të melatoninës stabilizohet vetëm në të njëzetat.

Efekti anësor perëndimor

Gjeografia gjithashtu mund të ndikojë në mënyrën se si koha e kursimit të ditës ndikon te njerëzit. Një studim zbuloi se ata që jetojnë në anën perëndimore të një zone kohore, të cilët marrin dritë më vonë në mëngjes dhe më vonë në mbrëmje, flenë më pak se ata njerëz që jetojnë në pjesën lindore të një zone kohore.

Studimi zbuloi se njerëzit që jetojnë në anën perëndimore të zonave kohore vuajnë më shumë nga obeziteti, diabeti, sëmundjet e zemrës dhe kanceri i gjirit, si dhe financat më të dobëta dhe kostot më të larta të kujdesit shëndetësor. Studime të tjera kanë zbuluar se normat e disa llojeve të tumoreve janë më të larta në zonat kohore perëndimore.

Shkencëtarët besojnë se këto probleme shëndetësore janë rezultat i një kombinimi të mungesës kronike të gjumit dhe mospërputhjes rrethore. Disinkronia cikardiale i referohet mospërputhjes së ritmit tonë biologjik me botën e jashtme. Me fjalë të tjera, koha kur shkoni në punë, në shkollë dhe në gjumë bazohet në orën, jo në lindjen ose perëndimin e diellit.

Kategoritë
Të ndryshme