Shfaqja eksperimentale “Hijet” e Teatrit Rom “Nexhip Menekshe” u përcoll me emocione nga publiku në Prizren

Shkruan:Velard Paqarizi

Shfaqja eksperimentale “Hijet” e autorit dhe regjisorit Kaltrim Balaj u realizua me sukses në Muzeun Arkeologjik në Prizren, si pjesë e aktiviteteve për shënimin e Ditës Ndërkombëtare të Romëve. Shfaqja e realizuar nga Teatri Rom ‘’Nexhip Menekshe’’, u bë e njohur për portretizimin emocionues dhe të ndjeshëm të historisë së viktimave rome gjatë Holokaustit. Me performancën e tyre të shkëlqyeshme, aktorët arritën të krijojnë një atmosferë të thellë emocionale tek shikuesit

Kjo shfaqje eksperimentale ishte një mundësi unike për shikuesit për të kuptuar më mirë historinë e popullit rom gjatë Luftës së Dytë Botërore, ku mbi 20 mijë romë ishin vrarë nga nazistët gjermanë dhe aleatët e tyre. Me një angazhim të fuqishëm emocional dhe historik, aktorët e kësaj shfaqjeje arritën të krijojnë një performancë të thellë dhe të prekshme që mbante shikuesit në ankth dhe në një ndjenjë të pafund.

Në shfaqjen eksperimentale “Hijet”, ndër të tjera, shquhej edhe përdorimi i efekteve të ndryshme të dritës, që krijonin atmosfera të ndryshme nëpër skena dhe ndihmonin në përqendrimin e shikuesve në ndjenjat dhe emocionet që do të portretizoheshin. Në disa raste, skena ishte e errët dhe e mbyllur nga drita, ndërsa në raste të tjera drita ndihmonte në përforcimin e momenteve më dramatike të performancës.

Përveç efekteve të dritës, muzika gjithashtu kishte një rol të rëndësishëm në këtë shfaqje eksperimentale. Në fakt, në vendin e ngjarjes, vokalistët kryenin muzikën dhe këndonin me zërin e tyre të lartë, duke e bërë performancën akoma më të emocionueshme. Melodia e vokalistëve në këtë shfaqje ishte e rrëfyer dhe e ndjeshme, me nota që përforconin ndjenjat e treguara nga aktorët. Kjo shtonte vetëm edhe më shumë ndjeshmërinë dhe prekshmërinë e shfaqjes.

Përdorimi i efekteve të dritës dhe muzikës së performuar në vendin e ngjarjes nga vokalistët ishin vetëm disa nga elementët që bënë këtë shfaqje eksperimentale të ndryshme nga të tjerat dhe të bënte një ndikim të fuqishëm tek shikuesit.

Shfaqja u përmbyll me duartrokitje nga publiku, duke shënuar një tjetër sukses të Teatrit Rom “Nexhip Menekshe” në shënimin e Ditës Ndërkombëtare të Romëve”./Gazetaere

  

 

Kategoritë
KulturëLajme