Reuten i tha Vuçiqit: BE-ja nuk është bankomat, fillimisht nënshkruani marrëveshjen me Kosovën dhe më pas paratë

Eurodeputeti holandez Thijs Reuten kritikoi disa vendime të Bashkimit Evropian (BE) ndaj Serbisë, të cilat i referohen një granti prej 600 milionë euro për atë vend si dhe një paketë ndihme financiare prej 2.2 miliardë eurosh.

Ai kërkoi nga Komisioni Evropian shpjegim për ato veprime, siç tha ai, “duke e ditur se presidenti serb Aleksandar Vuçiq e përdor BE-në si bankomat personal”.
“Më 28 shkurt, Komisioneri Evropian për Fqinjësi dhe Zgjerim i dorëzoi Serbisë një paketë të mbështetjes financiare në vlerë prej 2.2 miliardë euro, nga të cilat 600 milionë euro janë grante. Ky është granti më i madh i BE-së në historinë e Serbisë. Në fjalimin e tij, komisioneri e quajti Serbinë, e cila po bëhet gjithnjë e më autoritare, një ‘mik’ në konferencën për shtyp dhe vetë ditën ‘të jashtëzakonshme dhe shumë simbolike’”, tha Reuten në një letër drejtuar Komisionit Evropian.

Ai shtoi se Vuçiq po atë natë deklaroi se nuk dëshiron të nënshkruajë Marrëveshjen për Normalizimin e Marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, për të cilën, siç u tha, ishte rënë dakord vetëm një ditë më parë me ndërmjetësimin e BE-së dhe për të cilën kryeministri Ministri i Kosovës, Albin Kurti, ishte gati për të nënshkruar.
“Në dritën e refuzimit të Vuçiqit për të nënshkruar propozimin evropian për një marrëveshje, a ndan komisioni mendimin se koha e vizitës së komisionerit në Serbi, komentet e tij plotësuese dhe dhënia e grantit më të madh të Serbisë deri tani paraqesin rreziqe që sinjalizojnë se BE mbështet obstruksionizmin e Serbisë?”, pyet Reuten në letër.

Ai gjithashtu pyeti se çfarë hapash do të ndërmerrte komisioni për të inkurajuar Serbinë që të nënshkruajë propozimin evropian për një marrëveshje me Kosovën.

“A do të vendosë komisioni të pezullojë pagesat ndaj Serbisë në përputhje me Planin Ekonomik dhe Investues derisa presidenti i tij të nënshkruajë dhe të demonstrojë një përkushtim të besueshëm për zbatimin e propozimit të BE-së?”, shtohet letra.

Ai arriti në përfundimin se BE-ja duhet të ndalojë “financimin vetëshkatërrues të obstruksionizmit të Vuçiqit”.

Kujtojmë se në takimin e fundit mes presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, në Bruksel, sërish nuk ka pasur marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve mes dy vendeve.

ÇFARË THOTË?

Është publikuar teksti i plotë i propozimit evropian për marrëveshjen për Serbinë dhe Kosovën
Aktualisht, të ashtuquajturat plani gjermano-francez për normalizimin e marrëdhënieve, të cilin Kurti ishte i gatshëm ta nënshkruante, por Vuçiq ende këmbëngul në të ashtuquajturën. Bashkësia e komunave serbe.

Kategoritë
LajmeRajoni