Një varr masiv me të paktën dhjetë trupa u zbulua në Kroaci

Një varr masiv me të paktën dhjetë trupa u gjet në deponinë e Petrovačka dola në Vukovar, ku gërmimet testuese në kërkim të personave të zhdukur nga Lufta Atdhetare kanë vazhduar që nga prilli 2022, konfirmoi nënkryetari i Qeverisë së Republikës së Kroacisë dhe Ministri i Veteranëve Kroatë Tomo Medved.

“Unë nuk do të merresha me llogaritjen se me cilat viktima kemi të bëjmë. Fakti është se sipas ekzaminimeve të para paraprake kemi të bëjmë me viktima nga Lufta Atdhetare”, tha Medved, duke thënë se përveç viktimat, por që kjo të mos jetë mashtruese sepse dihet se shumë mbrojtës kroatë ishin me rroba civile pas rënies së mbrojtjes së Vukovarit.

Ai tha gjithashtu se nga analiza e tokës është konstatuar se është sjellë së bashku me mbetjet, gjë që tregon se bëhet fjalë për një varr dytësor, ekzistimi i mundshëm i të cilit është njoftuar në ministri në fund të vitit 2021 nga Agjencia e Sigurisë dhe Inteligjencës.

“Gjatë gjithë kësaj kohe në dy vitet e fundit me ne kanë qenë përfaqësues të Prokurorisë së Shtetit dhe të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe kur të përfundojmë pjesën tonë të punës do të bëjnë punën për përcaktimin e autorit dhe përgjegjësisë, si si dhe ngritjen e akuzave”, tha Medved, transmeton Hina.

Sipas tij, sipas hulumtimeve dhe gjetjeve paraprake, bëhet fjalë për viktima, eshtrat e të cilëve janë zhvendosur nga lokacioni primar në Petrovačka dola në gjysmën e parë të vitit 1992, gjatë pushtimit të përkohshëm të qytetit të Vukovarit.

Ai përkujtoi se katër varreza masive janë gjetur në zonën më të gjerë të Vukovarit në tetë vitet e fundit, që, sipas tij, ishte rezultat i një qasjeje sistematike institucionale.

Në konferencën për media ishte i pranishëm edhe Prokurori i Përgjithshëm i Shtetit, Ivan Turudiq, i cili tha se përgjegjësia për krimet e kryera është e autorëve, por edhe atyre që kanë ditur për to gjatë gjithë këtyre viteve, por heshtin dhe heshtin edhe sot.

Sipas Ministrisë së Veteranëve Kroatë, aktualisht në Kroaci janë duke u kërkuar 1797 persona nga Lufta Atdhetare. Në tetë vitet e fundit u zhvarrosën eshtrat e 170 personave dhe u identifikuan 263 persona.

Kategoritë
LajmeRajoni