Një libër i ri mbi Papa Gjon Pali II zbulon se ai mbuloi skandalet e pedofilisë

Parlamenti i Polonisë miratoi një rezolutë që mbron emrin e Papës Gjon Pali II, pasi një libër i ri pretendonte se Papa i ndjerë fshehu me vetëdije skandalet lidhur me pedofilinë kur ishte kryepeshkop i Krakovit.

Ndërsa shumë njerëz thanë se akuzat duhet të çojnë në një rivlerësim të trashëgimisë së Gjon Palit, shumë konservatorë fetarë dënuan “një komplot të krahut të majtë për të diskredituar një person që është në thelb të identitetit të kombit polak”.

Politikanët nga partia në pushtet Ligj dhe Drejtësi (PiS) iu bashkuan rebelimit dhe propozuan një rezolutë që mbron emrin e tij, e cila u miratua të enjten nga Sejm, dhoma e ulët e parlamentit, me një shumicë të përfaqësuesve të PiS.

“Sejmi dënon ashpër fushatën e turpshme mediatike, e cila bazohet kryesisht në materialet e aparatit komunist të dhunës, viktimë e të cilit është Papa i madh – Shën Gjon Pali II, Poli më i madh në histori”, thuhet në rezolutë.

Thuhet se ai nuk do të lejojë të shkatërrohet imazhi i një njeriu të njohur nga e gjithë bota e lirë si një shtyllë e fitores mbi Perandorinë e Keqe. Në Poloni, ku 85 për qind e popullsisë identifikohet si katolike, Gjon Pali, i cili u kanonizua nga Papa Françesku në 2014, konsiderohet gjithashtu një lider që kontribuoi në rënien e komunizmit në vend në 1989.

Dhe udhëheqësi i Konferencës së Peshkopëve Polakë, Kryepeshkopi i Poznanit Stanislaw Gadecki, u bëri thirrje “të gjithë njerëzve me vullnet të mirë të mos shkatërrojnë të mirën e përbashkët dhe kjo padyshim i përket trashëgimisë së Gjon Palit II”.

Vatikani nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment mbi akuzat në librin, të titulluar “Maxima Culpa”, botuar këtë javë në polonisht. Akuzat rreth Gjon Palit, Papës së parë të Polonisë, të transmetuara në një dokumentar të transmetuar të hënën nga stacioni televiziv privat TVN24, kanë ndezur një debat të nxehtë në një nga kombet më të devotshme katolike romake të Evropës.

Kategoritë
BotaLajme