Minneapolis qyteti i parë i madh amerikan që lejon që ezani të dëgjohet nga altoparlantët pesë herë në ditë, gjatë gjithë vitit

Minneapolis do të lejojë ezanin të transmetohet në të gjitha orët, duke u bërë qyteti i parë i madh amerikan që lejon që ezani të dëgjohet nga altoparlantët pesë herë në ditë, gjatë gjithë vitit.

Këshilli i Qytetit të Minneapolis ra dakord unanimisht të ndryshojë urdhëresën e qytetit për zhurmën, e cila parandaloi thirrjet e agimit dhe natës vonë gjatë periudhave të caktuara të vitit për shkak të kufizimeve të zhurmës, raportoi Minneapolis Star Tribune. Votimi u mbajt gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit.

“Kushtetuta nuk fle natën,” tha Jaylani Hussein, drejtor ekzekutiv i kapitullit të Minesotës të Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike, pas votimit, raportoi Associated Press.

Ai tha se “veprimi” në Minneapolis i tregon botës se një komb i themeluar mbi lirinë fetare po mban premtimin e tij.

Minneapolis ka një popullsi të madhe emigrantësh nga Afrika Lindore, dhe xhamitë janë të zakonshme sot. Tre nga 13 anëtarët e këshillit e identifikojnë veten si myslimanë. Vendimi nuk shkaktoi kundërshtim të organizuar të komunitetit. Kryebashkiaku Jacob Frey pritet të nënshkruajë masën javën e ardhshme.

“Mineapolis është bërë një qytet për të gjitha fetë,” tha Imam Mohammed Dukuly i xhamisë Masjid An-Nur në Minneapolis, i cili ishte në mesin e disa udhëheqësve myslimanë që dëshmuan votimin.

Vitin e kaluar, qyteti lejoi transmetimin gjatë gjithë vitit, por vetëm midis orës 7 të mëngjesit dhe 22:00, zakonisht duke përjashtuar namazin e mëngjesit të hershëm (sabah) dhe ndonjëherë namazin e natës (jazi).

Në një seancë publike të kohëve të fundit, udhëheqësit e krishterë dhe hebrenj shprehën mbështetje për zgjatjen e orarit të ezanit.

Kategoritë
BotaLajme