Gripi vdiq nga korona? Tri teori rreth dy viruseve mundojnë shkencën

Numri i njerëzve të infektuar me grip ka rënë me 98 përqind në të gjithë botën këtë vit, duke shkatërruar frikën e një “twindemia”, një kryqëzimi midis gripit dhe virusit corona.

Megjithëse nuk ka një test masiv për gripin si për virusin corona, Organizata Botërore e Shëndetësisë deklaron se të dhënat në të gjithë botën tregojnë një rënie drastike të rasteve të gripit në botë, shkruan Peter Andrews, një gjenetikist dhe gazetar i shkencës, në një tekst të një autori për RT.

Ai përmend Australinë si një shembull, ku vetëm një rast është regjistruar që nga korriku, kur vendi kishte kulmin e sezonit të gripit. Isshtë e ngjashme në shumë vende, ku gripi është zhdukur plotësisht në Hemisferën Jugore, edhe pse ishte sezoni i tij.

Andrews argumenton se ekzistojnë tre mundësi pse është kështu.

“E para është që gripi u zhduk sepse mjekët dhe shkencëtarët keq klasifikuan sëmundjet e tjera të frymëmarrjes si kovid-19. Sidoqoftë, një teori e tillë aktualisht trajtohet në mënyrë të ngjashme me atë të një toke të rrafshët “, tha ai.

E dyta është se kovidi “mbyti” gripin.

“Duket se ju nuk mund të jeni i sëmurë me dy viruse në të njëjtën kohë. Një studim i fundit nga Universiteti Yale thotë se nga 13,000 pacientë të trajtuar për sëmundje të frymëmarrjes, askush nuk kishte një virus ftohës dhe një virus që shkakton grip në të njëjtën kohë. “Madje është përcaktuar që indi i mushkërive, i cili ishte i ekspozuar ndaj viruseve që shkaktojnë ftohje, është rezistent ndaj virusit të gripit”, shkruan Andrews.

Shkencëtarët e kundërshtojnë këtë teori, thotë Andrews, sepse më shumë se një e pesta e popullsisë nuk ishte e ekspozuar ndaj covidit, kështu që të gjithë të tjerët mund të ishin të përshtatshëm për të marrë gripin.

“Sidoqoftë, nëse ata janë të gabuar, dhe nëse kovid është shumë më i përhapur se sa mendohet,” bllokimi “i virusit është një teori përkatëse se pse nuk ka grip. Megjithëse mbetet pyetja pse virusi SARS KoV-2 “mbizotëroi” virusin e gripit “, shkruan ky gjenetik dhe gazetar.

“Mundësia e tretë është shpjegimi i dhënë nga shkencëtarët, që masat e paraqitura për shkak të pandemisë së virusit koronar, të tilla si mbajtja e maskave, distancimi fizik dhe karantina, gjithashtu parandalojnë gripin.” Sidoqoftë, pyetja mbetet – pse këto masa funksionojnë aq mirë kundër gripit dhe virusi corona po përhapet me një shpejtësi të jashtëzakonshme “, thotë Andrews,

Ai shton se ithtarët e kësaj teorie kanë një shpjegim se njerëzit me kovid janë më ngjitës sesa ata me grip, sepse korona ka një periudhë më të gjatë inkubacioni dhe një person i infektuar me të mund të infektojë më shumë njerëz sesa një person që ka grip.

“Edhe nëse e gjithë kjo është e vërtetë, pyetja pse gripi është zhdukur pothuajse plotësisht mbetet pa përgjigje”, thotë Andrews.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet