FIFA vendosi që KP e ardhshme të ketë 48 ekipe. Ajo pranoi se nuk e dinte se si do ta bënte këtë

Pasi Kupa e Botës në Katar dha fazën më emocionuese të grupeve që është parë ndonjëherë në një Kupë Botërore, me një format të provuar dhe të testuar që mban të magjepsur qindra milionë tifozë, FIFA tani përballet me perspektivën e ndryshimit të gjithçkaje ndërsa përpiqet të përshtasë 48 ekipe në 2026 botim në Amerikën e Veriut.

Kjo do të thotë se organi qeverisës i futbollit botëror po shqyrton edhe një herë ndryshimin e formatit për Kupën e Botës së ardhshme pasi planet e tyre fillestare për të pasur 16 grupe me nga tre ekipe në fazën e parë, me dy nga secila të kalojnë në fazën tjetër, tani duken gjithashtu rrezikshëm të mërzitshëm. , me terren pjellor për kalkulime dhe sjellje josportive.

Siç qëndrojnë gjërat për vitin 2026, kur Kanadaja, Meksika dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës bashkë-organizojnë Kupën e Botës, ekziston rreziku i shumë “nrugëve pa krye”, për shembull nëse ndeshja e fundit në grup është midis dy skuadrave që tashmë kanë një fitore secila dhe prandaj tashmë të vendosura.

FIFA ka pranuar se ekziston mundësia e trukimit të ndeshjeve
FIFA pranoi në fillim të këtij viti se ishte e shqetësuar për mundësinë e trukimit të ndeshjeve ku dy skuadra mund të luanin me një rezultat pozitiv për të dyja, gjë që do të eliminonte ekipin e tretë nga grupi. “Është një çështje që është ngritur”, tha zëvendëspresidenti i FIFA-s Victor Montagliani në mars.

Në formatin 2026, nga 48 skuadra, 32 mbeten pas fazës së grupeve dhe më pas turneu kalon në fazën eliminatore. Formatet alternative janë tani në tryezë, me Këshillin e FIFA-s, kabinetin e plotfuqishëm të organizatës, që do të vendosë vitin e ardhshëm.

Idetë kaotike të FIFA-s për KP 2026

Ata janë, sipas kreut të zhvillimit të futbollit global të FIFA-s, Arsene Wenger, 12 grupe me nga katër ekipe secila, me skuadrat më të mira të vendit të tretë që avancojnë së bashku me dy të parat, ose opsioni tjetër i ndarjes së Kupës së Botës në dy gara të veçanta. 24 ekipe secila, secila prej të cilave përfshin gjashtë grupe me katër skuadra. Fituesi i secilit prej këtyre ngjarjeve të veçanta do të takohej në finale.

Duke pasur parasysh se sa dramatike dhe emocionuese kanë qenë disa nga grupet me katër skuadra në Kupën e Botës në Katar, kjo duket një propozim më i zbatueshëm. Por kjo do të thotë një rritje e ndjeshme e numrit të ndeshjeve. Kupa e Botës me 32 ekipe në Katar ka gjithsej 64 ndeshje dhe do të përfundojë për 29 ditë, dhe tani për tani finalja e 2026 do të jetë 80 ndeshje në 32 ditë.

Me katër ekipe në secilin grup, do të kishte deri në 104 ndeshje, që kërkon një kohëzgjatje prej të paktën një javë më shumë. Megjithatë, më shumë ndeshje do të nënkuptonin më shumë para nga të drejtat televizive, dhe me Kupën e Botës që gjeneron rreth 90 për qind të të ardhurave të FIFA-s, drejtuesit e saj do të tundohen. Kupa e Botës në Katar fitoi 7.5 miliardë dollarë në të drejta dhe të ardhura nga sponsorizimi, 1 miliard dollarë më shumë se turneu 2018 në Rusi, tha FIFA muajin e kaluar.

 

Kategoritë
Sport