Dodik e nderoi Putinin me medaljen e Republikës Srpskas

UDHËHEQËSI i serbëve të Bosnjës, Milorad Dodik, i dha medaljen Presidentit rus Vladimir Putin, duke e shpjeguar aktin me kontributet e tij të supozuara në bashkëpunimin midis dy vendeve, pasi ai cilësoi Republikën Srpska (RS) dhe Rusinë.

Me rastin e 9 janarit, që festohet në RS si dita e atij entiteti, Dodik ndau rreth pesëdhjetë çmime të ndryshme për persona dhe institucione dhe i pari në listë ishte presidenti rus, i cili u përball me izolimin e përgjithshëm në Perëndim, sepse të agresionit kundër Ukrainës.

Dodik lavdëroi Putinin

“Falë pozicionit të Vladimir Putinit dhe forcës së Federatës Ruse, zëri dhe pozicioni i Republikës Srpska dëgjohet dhe respektohet, dhe pozicioni i saj ruhet nën sulmin e intervencionimit ndërkombëtar”, tha Dodik në Banja Luka, duke shpjeguar vendimi për t’i dhënë presidentit rus Urdhrin e RS- dhe në gjerdan. Ai njoftoi se medaljen do t’ia jepte Putinit më vonë, pra kur të dy të takohen sërish.

Dodik ia dha çmimin edhe sipërmarrësit Slobodan Stanković, i cili ishte në listën e zezë nga administrata amerikane për përfshirje në korrupsion. Integral inženjering i Stanković-it aktualisht po ndërton një rrugë në Kroaci që duhet të lidhë urën e re pranë Gradiška me autostradën Zagreb-Lipovac. Ndër të nderuarit janë këngëtari i muzikës së re Marinko Rokviq dhe patriarku serb Porfirije.

Republika Srpska feston ditën e saj nesër

Autoritetet e RS-së e festojnë 9 janarin si ditën e atij entiteti, pavarësisht vendimeve të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës, e cila e shpalli festimin e asaj date jokushtetuese sepse diskriminon kroatët dhe boshnjakët që jetojnë në atë ent.

Më 9 janar 1992, një pjesë e përfaqësuesve në asamblenë e atëhershme të SR BiH shpallën në mënyrë të njëanshme “republikën e popullit serb në BeH” duke u përpjekur të mbanin një pjesë të territorit të atij vendi në lidhje me Serbinë, domethënë të pengonin pavarësinë e BiH. Kjo datë shënoi fillimin e luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe persekutimin masiv të kroatëve dhe boshnjakëve nga territori që tani është entiteti i RS.

Kategoritë
LajmeRajoni