Arabia Sauditen ekzekuton një të dënuar me vdekje gjatë Ramazanit

Arabia Saudite , një nga vendet me më shumë ekzekutime në botë, ekzekutoi një burrë gjatë Ramazanit, muaji i shenjtë i agjërimit për myslimanët, i cili tradicionalisht është një periudhë armëpushimi, tha një OJQ saudite.

Monarkia e Gjirit e pasur me naftë ekzekutoi një burrë për vrasje më 28 mars, pesë ditë pas fillimit të Ramazanit , në periferinë perëndimore të Medinës, shtëpia e qytetit me të njëjtin emër, vendi i dytë më i shenjtë i Islamit, sipas agjencisë zyrtare të lajmeve. (SPA). .

Sipas Organizatës Euro-Saudite të të Drejtave të Njeriut (ESOHR) me qendër në Berlin, asnjë i burgosur nuk është ekzekutuar gjatë muajit të shenjtë në të paktën 14 vjet, që nga viti 2009. OJQ-ja citon shifrat e publikuara nga ministria e brendshme.

Të paktën 17 të dënuar me vdekje janë ekzekutuar që nga fillimi i vitit në vend, shtoi ESOHR.

Në total, më shumë se 1,000 dënime me vdekje janë kryer që nga abdikimi i mbretit Salman në vitin 2015 dhe emërimi i princit të kurorës Mohammed bin Salman si udhëheqës de fakto i mbretërisë, sipas një raporti nga Reprieve dhe ESOHR me qendër në Mbretërinë e Bashkuar.

Në mars të vitit 2022, vendi kishte ekzekutuar 81 persona brenda një dite, duke shkaktuar një stuhi reagimesh jashtë vendit, me OJQ-të që denonconin “ekzekutimet masive”.

Autoritetet që duan të përmirësojnë imazhin e tyre jashtë vendit, sigurojnë se duan të kufizojnë ashpërsinë e dënimeve vetëm në raste ekstreme.

Kategoritë
BotaLajme