A e dini se çfarë kuptimi kanë etiketat në banane?

Më shpesh tek bananet, por shpesh edhe tek copat e tjera të frutave, ngjitësit në lëvozhgë janë diçka që shumica e njerëzve nuk e shikojnë, por e heqin instinktivisht para se të hanë. Edhe nëse i vëreni, vështirë se dikush e di se çfarë kuptimi kanë këto deklarata.

Përveç emrit të mundshëm të prodhuesit, deklarata duhet të përfshijë edhe një numër që zbulon informacione të rëndësishme për mënyrën e rritjes së frutave. Deklaratat kryesisht i referohen frutave të importuara nga jashtë dhe ky është kuptimi i këtyre numrave:

Ngjitës me katër numra

Në rastin e këtij fruti, i cili ka një deklaratë me katër numra që fillojnë me numrin 3 ose 4, do të thotë se është rritur me plehra artificiale, pra sipas rregullave bujqësore që kanë 50 vitet e fundit. Limonët e tillë për shembull janë shënuar me 4033, ndërsa bananet numërohen me 4011.

Ngjitëse me pesë numra

Nëse fruti nuk ka katër numra, por pesë – nga të cilët numri i parë është 9, kjo tregon se fruti është rritur në mënyrë organike. Një deklaratë e tillë garanton se fruti është rritur pa plehra dhe pesticide. Për shembull, bananet e rritura organikisht mbajnë numrin 94011.

Numri i parë në deklaratë është 8

Kjo është ndoshta deklarata më e rëndësishme dhe përfaqëson një frut që është modifikuar gjenetikisht, dhe njihet nga pesë numra, i pari prej të cilëve është gjithmonë shifra 8. Banane të tilla kanë mbi vete numrin 84011.

Deklarata eko

Në mënyrë që frutat dhe perimet të mbajnë etiketën “eko”, duhet të plotësohen edhe kushtet që lidhen me procedurat e ruajtjes dhe transportit. Kështu, ndryshe nga frutat dhe perimet e kultivuara në mënyrë konvencionale, ato nuk duhet të spërkaten me kimikate, të rrezatohen ose t’i nënshtrohen asnjë procesi që zgjat artificialisht jetëgjatësinë e tyre dhe ruan pamjen e freskisë.

Dallimi midis “natyrshëm” dhe “eko”

Ekziston një ndryshim midis produkteve ekologjike dhe natyrore. Megjithatë, shumë njerëz nuk e dinë se ato janë natyrale nëse janë të papërpunuara ose të përpunuara vetëm minimalisht. Ato, ndryshe nga ato ekologjike, nuk kanë certifikata, as prodhimi i tyre nuk kontrollohet sistematikisht, si dhe nuk ka të dhëna as për përdorimin e konservuesve.

Kategoritë
Të ndryshme