Turqia shpall udhëtarët e parë hapësinorë të vendit

Alper Gezeravcı dhe Tuva Cihangir Atasever do të dërgohen në hapësirë në tremujorin e fundit të këtij viti.

Türkiye ka zgjedhur Alper Gezeravcı dhe Tuva Cihangir Atasever si udhëtarët e parë hapësinorë të vendit që do të dërgohen në hapësirë në tremujorin e fundit të këtij viti, njoftoi sot presidenti Recep Tayyip Erdoğan, raporton Anadolu.

Duke folur në ngjarjen e madhe teknologjike të vendit TEKNOFEST, ai tha se Gezeravci, pilot në Forcat Ajrore Turke, do të dërgohet në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ndërsa Atasever, inxhinier sistemesh në prodhuesin turk të raketave Roketsan në fushën e sistemeve të lëshimit në hapësirë, u zgjodh si kandidat rezervë.

Türkiye themeloi Agjencinë Hapësinore Turke në vitin 2018 dhe njoftoi programin hapësinor të vendit në 2019, si dhe misionin hapësinor me ekuipazh.

Të rinjtë do ta çojnë Türkiyen në ligën më të lartë dhe do të realizojnë ëndrrën e vendit për pavarësi të plotë, tha Erdoğan, duke shtuar: “Ne kemi luftuar shumë për të krijuar një klimë në vendin tonë ku të rinjtë tanë mund të ndjekin ëndrrat e tyre pa frikë”.

“Ne thyem prangat e prapambetjes në Türkiye, ndërtuam infrastrukturën e një Türkiye të madhe dhe të fuqishme”, vuri në dukje ai.

Ai tha gjithashtu se Türkiye u bë një shpresë për të gjithë njerëzit e shtypur, duke theksuar: “Kemi treguar se nuk është fati i kombit tonë të jetojë duke u varur nga të tjerët”.

Në lidhje me TEKNOFEST-in, ai tha se kjo është ngjarja numër një në botë për aviacionin dhe hapësirën dhe është bërë një markë në fushën e saj.

Ai theksoi se numri i pjesëmarrësve në këtë festival është rritur çdo vit që nga viti 2018.

Ndërsa edicioni i parë i eventit pranoi 4.233 aplikime nga konkurrentët në vitin 2018, këtë vit shifra arriti në 333 ekipe dhe 1 milion njerëz, tha ai.

Duke përmendur produktet e fundit të mbrojtjes së vendit, si avioni luftarak pa ekuipazh “Kızılelma”, avioni luftarak i gjeneratës së pestë “TF-X”, sateliti “IMECE”, avionët e lehtë dhe avioni trajnues “Hürjet” dhe helikopteri luftarak shumërolësh i rëndë “ATAK-2”, ai tha se TEKNOFEST-i është simboli i të gjitha këtyre zhvillimeve.

Festivali teknologjik pesëditor TEKNOFEST, i cili filloi të enjten, përmban disa projekte teknologjike dhe produkte të mbrojtjes moderne.

Kategoritë
BotaLajme