Tanku i parë “Altay” i prodhimit vendas së shpejti do t’i dorëzohet ushtrisë turke

BMC Defense, kompania përgjegjëse për zhvillimin e tankut kryesor të betejës Altay të Turqisë, është gati të furnizojë ushtrinë turke me një tank të ri që ka arritur në fazën e prodhimit masiv.

Përfundimi i testimit të tankut Altay nga ushtria turke pritet në vitin 2024, dhe në vitin 2025 do të fillojë prodhimi masiv i tankut me sistemin shtytës korean dhe vazhdimi i prodhimit masiv të tankut Altay me atë vendas. motori është planifikuar në gjysmën e dytë të 2026.

Anëtari dhe menaxheri i Bordit Ekzekutiv të BMC, Murat Yalcıntas, Menaxheri i Përgjithshëm i Mbrojtjes i BMC, Mehmet Karaaslan dhe Drejtori i Përgjithshëm i BMC Power, Mustafa Kaval komentuan së fundmi projektet e kompanisë, duke përfshirë tankun Altay.

Duke deklaruar se BMC Defense, e cila do të prodhojë tankun Altay, është një kompani 100 për qind turke, Yalcintas tha se të drejtat e pronësisë intelektuale të tankut Altay dhe motorët e prodhuar nga kompania i përkasin Presidencës së Industrisë së Mbrojtjes (SSB).

Yalcintas tha se tanku ka pësuar ndryshime të rëndësishme që nga dizajni i tij fillestar në vitet 2000, me shumë pjesë të lokalizuara tani dhe përmirësime të bëra bazuar në mësimet e nxjerra nga betejat gjatë dy dekadave të fundit. Si rezultat, megjithë disa vonesa për shkak të lokalizimit të sistemeve të caktuara, përfshirë njësinë e energjisë, rezervuari tani është plotësisht i pajisur dhe i miratuar për prodhim masiv.

Yalcintas tha më tej se ndërkohë që po përdoret shtytësja e huaj, puna e projektimit të shtytjes vendase ka përfunduar dhe prototipet janë testuar. Afati kohor i pritshëm për testimin dhe zbatimin është 1.5-2 vjet, me synimin për t’i dorëzuar ushtrisë turke tankin e ri Altay me një motor lokal deri në vitin 2026.

Ka interes nga disa vende mike dhe aleate për të blerë tankun Altay, tha Yalcintas, duke shprehur hapur për eksportimin e tankut pas miratimit nga Ministria e Mbrojtjes Kombëtare.

Drejtori i Përgjithshëm i Mbrojtjes i BMC Karaaslan tha gjithashtu se tanku i ri Altay me shumë aftësi superiore u shfaq pas lokalizimit dhe aftësive shtesë të bëra në prototipet e tankeve Altay të prodhuara në vitin 2014 për shkak të pengesave që lidhen me lejet e eksportit nga Gjermania.

Kategoritë
BotaLajme