“Shpata shëndrrohet në kryq”, çfarë mesazhi dërgon Serbia me statujën të Stefan Nemanja

Një monument megaloman i paraardhësit të shtetit dhe kombit serb, Stefan Nemanja, u zbulua mbrëmë në qendër të Beogradit, në Savski trg. Dhe nuk do të kishte asgjë të diskutueshme ose të çuditshme nëse i gjithë procesi nuk kthehej mbrapa dhe nëse nuk dërgonte një pamje krejt tjetër të rolit të një monumenti të tillë.

Monumenti i Stefan Nemanja fillimisht nënkuptonte një përshkrim të kësaj figure historike me një kryq në dorë, siç u njoftua fillimisht, por më vonë skulptorit iu tha që të planifikonte një shpatë në dorë në vend të një kryqi.

Shpata e ngritur zakonisht nënkupton momentin e luftës, pra luftën, dhe kjo është në kontrast të plotë me simbolikën e dorës tjetër në të cilën ndodhet teksti i Kartës së Hilandar. (Hilandar është një nga manastiret më të rëndësishëm të Kishës Ortodokse Serbe dhe ndodhet në Malin e Shenjtë Athos në Greqi). Ajo që dëshironte të thoshte klienti i këtij monumenti dhe pse u ndryshua qëllimi origjinal është tema e diskutimit.

Stefan Nemanja është paraardhësi i dinastisë Nemanjić, por ai u bë murg dhe mori emrin Simeon, dhe pas vdekjes së tij (1199) dhe transferimit të relikteve të tij nga Hilandar në Studenica, ai u shpall një shenjt – Shën Simeon Mirro- bartës. Dhe në vend të kryqit, si një simbol fetar, Stefan Nemanja tani po “tund” një shpatë në qendër të Beogradit.

Isshtë gjithashtu simbolike që monumenti nuk është vendosur në piedestalin e zakonshëm, por është i vendosur në një përkrenare të çarë bizantine nën të cilën mund të shihet skeptri i sundimtarit. Shumë simbolikë e luftës, do të thoshte dikush.

Kur përfshijmë mesazhet e politikanëve serbë, por edhe ato nga RS, në të gjithë këtë folklor, ne kemi një përvojë të plotë të një mesazhi të qartë dhe të ndryshëm nga sa ishte menduar fillimisht.

Mesazhe nga RS

“Ky monument i mrekullueshëm këtu është një shenjë e qëndrimit tonë ndaj kësaj, një monument që do të mbijetojë me shekuj dhe do të mbetet një dëshmi e përpjekjeve për të krijuar një shtet serb, por edhe për aftësitë e kësaj gjenerate të liderëve serbë të udhëhequr nga presidenti i tij Aleksandar Vuçiq, i cili gjeti të ndërtojë dhe bashkojë tradicionalen dhe modernen në të gjithë Serbinë, veçanërisht në Beograd “, tha Milorad Dodik mbrëmë në Beograd.

Kryetari i ri i bashkisë së Banja Lukës, Drashko Stanivuković, ishte jo më pak mbresëlënës.

“Po të kishim imagjinuar kështu, nuk do të kishim imagjinuar më mirë, as ditën, as kohën, as datën, as vendin. Unë jam i lumtur dhe krenar, në emër të njerëzve të Banja Luka dhe të gjithë Republikës Srpska, që në 30 ditët e para të mandatit dhe punës sonë kemi ardhur sot në Beograd, në thendrrën e Shën Savës, në ditën kur hapet një shesh dhe memorial i ri për nder të dinastisë sonë më të rëndësishme, krijuesit Stefan Nemanja i cili vuri bazat e shtetësisë sonë dhe Shën Savën që hodhi themelet e besimit, i cili ende bashkon njerëzit tanë “, theksoi Stanivukovi.

Shën Sava në shkolla

Dhe nëse e dimë që festimi i lavdisë ortodokse të Shën Savës në shkollat ​​në RS është një detyrim për të gjithë, përfshirë jo-serbët, dhe nëse e dimë që paraardhësi i dinastisë dhe babai i Shën Savës – Stefan Nemanja në një kuptim modern paraqitet me një shpatë në dorë mbi një përkrenare lufte, atëherë është një dimension tjetër.

Megjithatë, Ministrja e Arsimit e RS Natalija Triviç beson se Shën Sava duhet të festohet në të gjithë BiH.

“Studentët dhe mësuesit në imazhin e Shën Savës mund të shohin një shembull të dashurisë për mençurinë, mirësinë, njohuritë, aftësitë, por edhe për të gjithë njerëzit, dhe prandaj mendoj se do të ishte shumë e dobishme të studionim punën edukative të Shën Savës në të gjithë BiH , “tha ajo. Triviç.

Gjoja, ndryshimi në idenë e monumentit erdhi nga investitorët arabë që po investojnë në projektin Beogradi mbi Ujin, kështu që kryqi i shqetësoi ata dhe ata u drejtuan për të shpuar. Sidoqoftë, simbolika e shpatës në Ballkanin sizmik mori shumë lehtësisht forma krejt të ndryshme.

Monumenti i Stefan Nemanja është i gjatë 23.5 metra, kushton 24 milion KM dhe peshon 80 ton.

Kategoritë
LajmeRajoni