Shkencëtarët zbresin në malet nënujore të oqeanit Indian, gjejnë disa gjallesa të çuditshme

Një botë e re krijesash të çuditshme dhe të mrekullueshme është zbuluar që jetojnë pranë vullkaneve të thella të detit në Oqeanin Indian.

Shkencëtarët nga Instituti i Kërkimeve të Muzeut Victoria u kthyen nga një ekspeditë 35-ditore që vëzhgoi fundin e detit në Parkun Detar të Ishujve Cocos të Australisë, javën e kaluar.

Gjatë udhëtimit të tyre prej 6,800 miljesh (11,000 km), ata dolën ballë për ballë me një ngjalë të verbër me lëkurë xhelatinoze dhe një hardhucë hermafrodite me dhëmbë të gjatë të mprehtë.

“Ne kemi zbuluar një numër të mahnitshëm të specieve potencialisht të reja që jetojnë në këtë park të largët detar,” tha Dr Tim O’Hara, shkencëtari kryesor i ekspeditës.

“Ne jemi krenarë që hartat, të dhënat dhe imazhet tona do të përdoren nga Parks Australia për të menaxhuar parkun e ri detar në të ardhmen.”

Anija kërkimore “Investigator” u nis për në Territoret e Oqeanit Indian të Australisë që rrethojnë ishujt Cocos në shtator për të fotografuar malet nënujore që janë më të mëdhenjtë në vend.

Nisma ishte përfundimi i një projekti kërkimor që filloi në vitin 2021 dhe synon të ndihmojë në menaxhimin dhe mbrojtjen e zonës pasi ajo u krijua si pjesë e një parku detar nga Qeveria Australiane në mars.

Malet detare atje u formuan si vullkane gjigante midis 50 dhe 140 milion vjet më parë, përpara se të fundoseshin gradualisht në fundin e oqeanit.

Me kalimin e kohës, ato u mbuluan me skelete dhe kocka të krijesave të lashta dhe u depozituan në gur gëlqeror, përpara se disa të ngriheshin përsëri nga uji nga forcat e fundit të oqeanit.

Malet e detit me majë të sheshtë përmbajnë gjithashtu rrjete shpellash dhe kanionesh detare dhe tokësore ku lulëzon një ekosistem i organizmave të shkëlqyer detarë.

Si pjesë e ekspeditës, studiuesit gjithashtu donin të merrnin mostra të disa prej këtyre krijesave të detit të thellë për studim dhe ekspozim, disa prej të cilave u morën deri në tre milje (pesë km) nën sipërfaqe.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme