Ruse, franceze apo edhe maqedonase? Cili është emri i një sallate të preferuar në vende të ndryshme të botës

Faqja e internetit Taste Atlas ka shpërndarë një hartë që tregon emrin e sallatës ruse në vende të ndryshme të botës, një pjatë e preferuar e tryezës së festave.

Në Bosnje dhe Hercegovinë, pjata e përmendur më së shpeshti quhet sallatë ruse ose franceze, dhe është interesante se në vende të tjera të botës lidhet me vende të tjera. Për shembull, francezët e quajnë sallatë maqedonase, ndërsa në Gjermani, Norvegji dhe Finlandë quhet italiane.

“Dikush duhet të marrë përgjegjësinë për këtë”, thanë ata me shaka në një postim në faqen “Taste Atlas” kur ndanë një hartë me emra të ndryshëm për sallatën e festave.

Është interesante se asnjë komb nuk dëshiron ta quajë këtë pjatë të tyren, gjë që është një rast i rrallë duke pasur parasysh se kur dy ose më shumë vende ndajnë të njëjtën pjatë, më shpesh secili do të përpiqet ta përvetësojë atë.

Sallata ruse zakonisht bëhet me patate dhe perime të prera në kubikë, pastaj vezë dhe/ose ndonjë lloj mishi, majonezë dhe erëza të lehta. Origjinali u shpik në vitet 1860 nga Lucien Olivier, pas të cilit mban një nga emrat e tij, një kuzhinier në restorantin popullor dhe me cilësi të lartë në Moskë L’Hermitage.

Krijimi i tij quhej majonezë dreri dhe ishte krejt ndryshe nga ajo që ne njohim sot, me havjar të zi, bisht pule dhe gaforre si përbërës kryesorë. Gjatë 150 viteve të ardhshme, pjata evoluoi dhe u bë më e aksesueshme për “njerëzit e zakonshëm”, dhe përbërësit gustator u zëvendësuan nga ato të përditshme.

Kështu, në Rusi dhe Ukrainë quhet Olivier’s, ndërsa në vende si Spanja, Portugalia, Italia, Serbia, Turqia apo Meksika quhet rus.

Emri sallatë franceze përdoret në BiH, por edhe në Kroacinë fqinje, Slloveni dhe Hungari. Në Brazil njihet si sallata me majonezë, në SHBA dhe Australi është ende sallatë me patate dhe indonezianët e quajnë holandeze.

Kategoritë
Të ndryshme