Pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit: Muslimanët vazhdojnë të luftojnë kundër islamofobisë në SHBA

“Muslimanët janë ende objektiv i urrejtjes, ngacmimit dhe diskriminimit”, tha Hussam Ayloush, kreu i Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islame.

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) sot mbahen aktivitete përkujtimore për viktimat e sulmeve të tmerrshme terroriste që ndodhën më 11 shtator të vitit 2001 dhe kjo datë mbetet e rëndësishme, por pas kësaj ngjarje problemi i islamofobisë hyri thellë në damarët e shoqërisë amerikane, që ia vështirëson jetën komunitetit musliman amerikan.

“Muslimanët vazhdojnë të jenë shënjestër e urrejtjes, ngacmimit dhe diskriminimit si rezultat i stereotipeve të mbështetura nga islamofobët dhe mediat në vitet pas sulmeve të 11 shtatorit”, tha për Anadolu Agency (AA), Hussam Ayloush, drejtor ekzekutiv i degës së Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islame në Los Angeles (CAIR-LA).

Ai vuri në dukje se organizata si CAIR kanë ndihmuar për të bërë hapa të mëdhenj në kundërshtimin e narrativave që mbështeten nga organizata dhe individë që përfitojnë nga islamofobia, por se ka ende dezinformata të nxitura nga urrejtja që përhapen në internet.

“Ky dezinformim më pas mund të vazhdojë brenda kurrikulës shkollore që nuk është verifikuar siç duhet, në vendin e punës dhe brenda politikave qeveritare. Si rezultat, 21 vjet pas sulmit, muslimanët vazhdojnë të përballen me kërcënimin e dhunës në shënjestër dhe të punojnë për të përhapur narrativa për muslimanët që janë autentike dhe të sakta për të kundërshtuar përhapjen e dezinformatave”, tha Ayloush.

Sipas statistikave të FBI-së amerikane, krimet e urrejtjes kundër muslimanëve u rritën menjëherë pas 11 shtatorit.

Pas sulmit, shpjegoi Ayloush, pati një stuhi të përsosur të popullit amerikan dhe qeverisë së tyre që kishte nevojë për një armik të përbashkët, industrinë shumëmiliardë dollarëshe të islamofobisë, kompleksin ushtarako-industrial dhe kërcënimin në rritje të nacionalizmit të bardhë.

“Këta faktorë janë kombinuar për të krijuar një mjedis në ndryshim për muslimanët dhe të gjithë të tjerët që perceptohen si ‘të tjerë’. “Realiteti i trishtë është se ka njerëz dhe organizata që përfitojnë nga përjetësimi i islamofobisë, fanatizmit dhe luftës”, tha Ayloush.

Islamofobia, e cila përkufizohet si mospëlqim ose paragjykim ndaj Islamit ose muslimanëve, ende është e pranishme në SHBA.

“62 për qind e muslimanëve thonë se ndiejnë armiqësi bazuar në besimin e tyre nga të tjerët dhe 65 për qind ndihen të mosrespektuar. Kjo është pothuajse trefishi i përqindjes së të krishterëve”, tha Zahra Jamal, ndihmës drejtoreshë e Institutit Boniuk për Tolerancën Fetare të Universitetit Rice në Houston, duke cituar studimin e kësaj shkolle në gusht 2022.

“Hebrenjtë (60.7 për qind) dhe muslimanët (61.7 për qind) kanë më shumë se dy herë më tepër gjasa se të krishterët dhe të rriturit amerikanë të thonë se janë abuzuar verbalisht për shkak të besimit të tyre. Të dy grupet gjithashtu kanë më shumë gjasa të raportojnë se janë kërcënuar me dhunë fizike, ndjekje ose se shtëpia e tyre është vandalizuar për shkak të fesë së tyre. Ata gjithashtu kanë një shkallë më të lartë të sulmeve fizike apo dëmtimit të pronës për shkak të fesë së tyre”, tha Jamal për AA.

Jamal tha se pak më shumë se 80 për qind e muslimanëve kanë deklaruar se “të tjerët kanë supozuar gjëra rreth tyre vetëm për shkak të fesë së tyre”, ndërsa 21 për qind e të rriturve muslimanë raportuan ngacmime nga policia.

– Efekti Trump

Ajo më tej tha se shifrat që lidhen me diskriminimin ndaj muslimanëve janë alarmante dhe tregojnë se sa është rritur islamofobia në SHBA në vitet e fundit.

“Për muslimanët, rezultatet në Indeksin e Islamofobisë u rritën nga 18 në vitin 2018 në 26 në vitin 2022. Islamofobia e brendshme është më e zakonshme tek muslimanët e rinj, të cilët janë ekspozuar ndaj praktikave anti-muslimane në kulturën popullore, lajme, media sociale, retorikë politike dhe politikë. Kjo ndikon negativisht në imazhin e tyre për veten dhe shëndetin mendor”, tha Jamal.

Megjithatë, CAIR-LA tha se këto statistika nuk janë befasuese, duke pasur parasysh klimën aktuale të paqëndrueshme politike në SHBA që u mbajt nga ish-presidenti amerikan Donald Trump gjatë mandatit të tij.

“Administrata e Trumpit ishte pozicionuar si një fanatik anti-musliman. Ai e bëri të pranueshme shoqërisht të jesh hapur anti-musliman. Përveç ripërtëritjes së vazhdueshme të retorikës anti-muslimane nga entitetet islamofobike nga llogaria e tij e pezulluar përgjithmonë në Twitter, ai gjithashtu ka bërë komente dhe politika të shumta ksenofobike për migrantët dhe refugjatët muslimanë. Administrata e tij shtyri politikat anti-muslimane pa marrë parasysh qëllimin e tyre diskriminues”, tha Ayloush.

Ai shtoi se ndalimi i Trumpit për hyrjen në SHBA për disa kombe muslimane është ndër shembujt më skandaloz të praktikave të tij islamofobike.

“Megjithëse, administrata aktuale e ka hequr atë ndalim, ne ende po përballemi me pasojat, me shumë familje ende të ndara”, shtoi Ayloush.

Ekziston një listë e të pavërtetave që mundojnë komunitetin musliman për shkak të mbi 20 viteve të islamofobisë pas 11 shtatorit, por CAIR-LA theksoi një stereotip që prek më së shumti komunitetin musliman.

“E pavërteta më e dukshme që del nga reagimi ndaj sulmeve të 11 shtatorit është ideja se muslimanët janë disi më të prirur ndaj dhunës sesa grupet apo fetë e tjera. Kjo ideologji e rrezikshme dhe e pasaktë portretizon më shumë se 2 miliardë pasuesit e Islamit në një mënyrë që edhe i dehumanizon ata. Më e keqja është se kjo ka çuar në politikat e qeverisë dhe praktikat e zbatimit të ligjit që mbikëqyrin komunitetin musliman”, tha Ayloush.

Gjithashtu edhe Jamal ka numëruar një sërë stereotipash mbizotëruese kundër muslimanëve në SHBA, përfshirë atë se muslimanët diskriminojnë gratë, se ata janë armiqësorë ndaj SHBA-së, se janë armiqësorë ndaj hebrenjve dhe të krishterëve, se janë më pak të qytetëruar se njerëzit e tjerë, se ata janë pjesërisht përgjegjës për aktet e dhunës nga muslimanët e tjerë, se ata po përpiqen të zëvendësojnë Kushtetutën e SHBA me Sheriatin dhe se janë kundër lirisë fetare.

– Ndryshimi i narrativës

“Islamofobia nuk ekziston në vakum. Muslimanët për fat të keq nuk janë grupi i parë dhe për fat të keq nuk do të jenë të fundit që përballen me urrejtje dhe diskriminim në SHBA. Vendi ynë ka një histori të gjatë të dehumanizimit dhe margjinalizimit të grupeve të ndryshme etnike dhe fetare, pavarësisht nëse synon personat me ngjyrë, amerikanët vendas, hebrenjtë, amerikanët aziatikë, banorët e ishujve të Paqësorit, apo komunitete të tjera”, tha Ayloush.

Ai theksoi se e vetmja mënyrë për të luftuar islamofobinë, stereotipet dhe diskriminimin pas 11 shtatorit është që shoqëria në tërësi të përballet me të.

“Është e rëndësishme që njerëzit që mbështesin racizmin, fanatizmin dhe ksenofobinë të japin llogari për fjalët dhe veprimet e tyre të urrejtjes në të gjithë sektorët, qoftë në kufi, në aeroport, nga policia apo politikanët. Është gjithashtu e rëndësishme që ne të vazhdojmë të luftojmë racizmin institucional dhe të ndërtojmë fuqinë politike muslimane për të ndikuar në politika dhe legjislacion, si dhe për të punuar për të trajtuar islamofobinë në nivel shtetëror ose kongres”, tha Ayloush.

Rritja e ndërgjegjësimit dhe promovimi i arsimit janë çelësi për të ndihmuar amerikanët që të kuptojnë më mirë diversitetin e komunitetit musliman në botën e pas 11 shtatorit.

“Duke mësuar dhe pranuar historinë e vendit tonë dhe mungesën e pranimit dhe tolerancës së tij, ne të gjithë mund të punojmë për të ndryshuar narrativën”, tha Ayloush.

Ai tha se është jashtëzakonisht e rëndësishme të kujtojmë se aktet e intolerancës nuk vlejnë vetëm për ata që i kryejnë ato, por se reagimi i çdo individi dhe komuniteti ndaj tyre bëhet një reflektim i kombit.

“Në 20 vitet e fundit që nga ajo ditë e tmerrshme, ne kemi parë gjithnjë e më shumë amerikanë që zgjedhin të ngrihen për atë që është e drejtë”, përfundoi Ayloush.


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina