Mjekët kanë zbuluar se çfarë ndodh saktësisht gjatë vdekjes, katër gjëra që të gjithë do të përjetojnë

Vdekja është diçka që të gjithë do ta përjetojmë një ditë, por për shumë prej nesh duket si një e panjohur e madhe.

Tani një mjek ka treguar se çfarë ndodh saktësisht me trupin tuaj ndërsa ngadalë i afroheni vdekjes.

1. Zemra juaj ngadalësohet

Së pari, zemra juaj do të fillojë të rrahë më ngadalë – nga ana tjetër, gjaku juaj do të pompojë më ngadalë nëpër trupin tuaj dhe presioni i gjakut do të bjerë, shkroi specialistja e mjekësisë paliative Dr. Kathryn Mannix për Science Focus.

Ndërsa kjo po ndodh, ju mund të ndiheni të qetë ose mund të përjetoni një shqetësim ose konfuzion.

2. Frymëmarrja juaj ndryshon

Frymëmarrja juaj do të ndjekë modelet automatike të krijuara nga qendra e frymëmarrjes në trungun e trurit.

Mund të bëhet më e vështirë dhe më e zhurmshme – disa njerëz humbasin ndjesinë në gojë dhe në fyt. Por kjo ndodh pa probleme të dukshme, tha mjeku.

Ju gjithashtu mund të filloni të merrni frymë më ngadalë dhe cekët.

Fryma juaj mund të lëvizë nga e thella në të cekët dhe nga e shpejtë në të ngadaltë në cikle të përsëritura.

Mund të ketë një pauzë dhe përfundimisht do të ndalet. Zemra juaj do të ndalojë pas disa minutash sepse nuk po merr më oksigjen.

3. Zhytja dhe dalja nga vetëdija

Do të kaloni gradualisht më pak kohë zgjuar, tha Dr. Kathryn. Në sipërfaqe mund të duket si një ëndërr, por gradualisht do të futeni në vetëdije për periudha më të gjata kohore ndërsa i afroheni fundit, ndoshta edhe pa e kuptuar.

Dr Kathryn shkroi: “Kur zgjohen, njerëzit thonë se kanë fjetur të qetë, pa u ndjerë sikur janë pa ndjenja.”

Hulumtimet e publikuara në fillim të këtij viti tregojnë se mund të hyni edhe në një gjendje meditimi. Shkencëtarët filmuan aksidentalisht organin tonë më kompleks ndërsa u mbyll, duke treguar një imazh mahnitës të vdekjes.

Një pacient me epilepsi ishte lidhur me një elektroencefalogram (EEG) përpara një ataku në zemër. Kjo do të thotë se 15 minuta para vdekjes së tij është regjistruar në EEG.

Në 30 sekondat në të dyja anët e rrahjeve të fundit të zemrës së pacientit, u vu re një rritje e valëve shumë specifike të trurit. Këto valë, të njohura si luhatje gama, lidhen me gjëra të tilla si rikthimi i kujtesës, meditimi dhe ëndërrimi.

Kjo mund të nënkuptojë – megjithëse do të duhen shumë studime të tjera – që ne mund të shohim një lloj filmi të kujtimeve tona më të mira ndërsa vdesim.

Pjesët e trurit që u aktivizuan në këtë studim sugjerojnë gjithashtu se ne mund të hyjmë në një gjendje gjumi të qetë që është e ngjashme me meditimin.

4. Mund të reagoni ndaj zërit

Studiuesit mendojnë se ju ende mund të dëgjoni tinguj në momentet tuaja të fundit, pavarësisht se dukeni që nuk reagoni.

Duke vëzhguar aktivitetin e trurit të pacientëve në koma në vitin 2019, ata parashikuan se një formë e vetëdijes mund të ishte e mundur përfundimisht.

Edhe pse mund të jeni në gjendje të dëgjoni, mund të mos jeni domosdoshmërisht në gjendje të kuptoni se çfarë po ndodh.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi