Kush është njeriu që qëndroi në koma për 40 vite

Historia e Rogerit është një histori  shprese,  duke dëshmuar se mrekullitë mund të ndodhin edhe kur çdo shpresë duket e humbur. Për dyzet vjet, Roger ishte në koma një mister që habiti mjekët dhe shkencëtarët njësoj.

Por me mbështetjen e palëkundur të familjes dhe miqve, ai arriti të rikuperohej dhe frymëzoi njerëzit në mbarë botën. Jeta e Rogerit para dhe pas aksidentit ka qenë e mbushur me guxim, forcë dhe më e rëndësishmja, shpresë.

Historia e tij shërben si një kujtesë për ne që të mos heqim dorë kurrë nga ëndrrat tona dhe të luftojmë për atë që besojmë, pavarësisht se sa e vështirë apo e pamundur mund të duket.

Rasti i Roger-it, i cili qëndroi në koma për 40 vite megjithëse shenjat e qëndrueshme jetësore, është studiuar gjerësisht, por pa asnjë përgjigje konkrete. Diagnoza e tij e një dëmtimi të trurit nuk ishte në gjendje të jepte ndonjë përgjigje përfundimtare se pse ai qëndroi në koma për kaq gjatë, raporton abcnews.al.

Historia e Roger vazhdon të jetë në krye të kërkimeve mbi dëmtimet e trurit dhe efektet e tyre në trup, me neurologë dhe neuro-shkencëtarë në mbarë botën që përpiqen të zbulojnë misteret e tij.

Shumë besojnë se ishte vullneti dhe vendosmëria e fortë e Roger që e mbajti atë gjallë gjatë kësaj kohe tepër të vështirë, së bashku me mbështetjen e palëkundur të familjes së tij.

Historia e tij është një dëshmi e pabesueshme e fuqisë së shpresës dhe rëndësisë së familjes në rimëkëmbjen edhe nga rrethanat më sfiduese. Nuk janë vetëm neurologët dhe shkencëtarët që kanë gjetur frymëzim nga historia e Roger. Rasti i tij shërben si një kujtesë se pavarësisht se sa të vështira mund të duken situatat, ka gjithmonë shpresë nëse nuk dorëzoheni kurrë.

Falë historisë së Roger, njerëzit kudo mund të gjejnë forcë në fatkeqësi dhe kurrë nuk heqin dorë nga shpresa kundër të gjitha gjasave, një mësim frymëzues për të gjithë ne.

Rasti i Roger-it jo vetëm që ka mahnitur komunitetin mjekësor, por ka nxitur shpresën te njerëzit në të gjithë botën. Pas 40 vjetësh në koma, Roger u zgjua mrekullisht pa kujtuar atë që kishte ndodhur. Pavarësisht se shenjat e tij jetësore kanë mbetur konstante gjatë gjithë kësaj kohe, diçka brenda tij duhet të ketë ndryshuar që kjo të ndodhte, raporton abcnews.al.

Shumë ia atribuojnë rimëkëmbjen e tij vullnetit dhe vendosmërisë së tij të fortë së bashku me mbështetjen e palëkundur nga familja dhe miqtë. Historia e tij shërben si shembull se ne nuk duhet të heqim dorë kurrë nga ëndrrat tona; ai gjithashtu ofron njohuri se si funksionon truri dhe sa e rëndësishme është dashuria dhe kujdesi në proceset e shërimit.

Që nga rikuperimi i Roger, janë bërë shumë kërkime mbi pacientët në gjendje kome për të mësuar më shumë rreth tyre dhe familjeve të tyre. Ngjarja e tij jashtëzakonshme ka dhënë shpresë për familjet e tjera që përballen me skenarë të ngjashëm, duke demonstruar se sa vendimtar është kujdesi fizik në vend që thjesht t’i lërë ata vetëm ose të heqë dorë nga shpresa.

Shërimi i tij i mrekullueshëm pas 40 vjetësh në koma i ka frymëzuar studiuesit që të fokusohen në mundësitë e rehabilitimit të pacientëve me problem në tru dhe u ka mundësuar profesionistëve mjekësorë të kuptojnë se koma nuk është domosdoshmërisht gjendje e përhershme.

Suksesi i rimëkëmbjes së Roger ishte gjithashtu një kujtesë e rëndësishme për familjet e prekura nga situata të ngjashme, pasi u kujtoi atyre se shpresa nuk duhet të hiqet kurrë, pavarësisht se sa e zymtë mund të duket rruga përpara, raporton abcnews.al.

Historia  e Roger ka frymëzuar kërkime mbi metodat e përdorura për të ndihmuar në rehabilitimin e njerëzve që vuajnë nga paaftës të rënda fizike për shkak të lëndimeve traumatike të kokës ose çrregullimeve të tjera neurologjike.

Është e qartë se historia e Roger vazhdon të formësojë kërkimet mjekësore sot dhe të frymëzojë shpresë në mbarë botën.

Vullneti dhe vendosmëria e tij e fortë e kombinuar me mbështetjen e palëkundur të familjes së tij tregojnë se çfarë mund të arrihet kur qëndrojmë me shpresë në kohë të vështira duke na dhënë të gjithëve një shembull se çdo gjë mund të arrihet nëse nuk heqim dorë nga shpresa.

Kategoritë
Të ndryshme