Kupa e Botës Rruga jonë: Fqinjët, Myslimanët dhe Rendi Global

Ka mbaruar Kupa e Botës, ajo ngjarje e mrekullueshme sportive që thyen përditshmërinë shpeshherë të zymtë të njerëzve, qoftë edhe për një moment. Ka përfunduar kampionati, i cili nuk është as fajtor dhe as për shumë diskutime dhe përçarje të parëndësishme në vendin tonë.

Këto debate, polemika, diskutime, kritika e ndonjëherë edhe grindje janë në thelb pasqyrim i situatës së përgjithshme të brendshme, pakënaqësi dhe në thelb një jehonë e një shoqërie të helmuar nga politika. Dhe nëse nën pikëpyetje vendosim hipotetikisht “pse politikën”, përgjigjja nuk ka nevojë të kërkohet thellë.

Politika në BeH është në çdo pore të shoqërisë, në sport, kulturë, art, arsim, higjienë të përgjithshme, është më e pakta aty ku duhet – në parlamente. Aty gjithnjë e më shpesh shikojmë diçka që i ngjan gjithnjë e më shumë realitetit.

Kur Festivali i Filmit në Sarajevë u hap verën e kaluar dhe natën e hapjes madhështore, fotoreporterët u rreshtuan për të regjistruar ardhjen e të ftuarve, aktorëve, regjisorëve, punonjësve të filmit dhe të artit të përgjithshëm, ja një mrekulli. Kishte aktorë, por ata nuk ishin aq dominues sa politikanët që tërhoqën gjithë vëmendjen e publikut duke i komentuar.

Politika dhe sporti

Pse është kështu? Pse “yjet” tanë janë politikanë? Përgjigja për këtë është e vështirë të sublimohet, por është më e afërta në faktin se jemi bërë një shoqëri që i pëlqen të merret me politikë, sepse politika është gjithçka që na rrethon. Politika e ka fajin për kolapsin sportiv. Politika është fajtore për mungesën e kushteve adekuate për sportistët.

Politika e ka fajin sepse pothuajse para çdo kompeticioni madhor del në sipërfaqe realiteti i ashpër që nuk ka para për të udhëtuar në kampionat. Pastaj disa nivele dhurojnë para dhe publiku plotësohet me një lloj infuzioni derisa të zbulohet një problem i ri.

Me Kupën e Botës pas nesh, ishte mundësia e përsosur që disa ndarje dhe argumente të reja të parëndësishme të dilnin në plan të parë. BiH nuk është një përjashtim këtu, por mund të shihet në paketën rajonale.

Se kush do të mbështesë në Kupën e Botës nuk duhet të jetë objekt i një diskutimi që do të çojë në një diskutim serioz, veçanërisht jo të ngjyrosur nga politika. Megjithatë, kjo shpesh nuk ndodh në rastin tonë.

Sauditët “tanë”.

Nëse Argjentina luan kundër Arabisë Saudite, do të dëgjoni të vërtetën dhe argumentet bazë sportive, si preferencat për Lionel Messin si futbollistin më të mirë apo për Arabinë Saudite sepse është një kundërshtar më i dobët, ndaj pritet disi të bëjë tifo për më të dobëtin. .

Megjithatë, në rastin tonë, argumentet që çojnë në diskutime të tilla si sauditët janë myslimanë janë tërhequr, kështu që kjo është vendimtare. Dhe kjo do të ishte e justifikuar nëse diskutime të tilla nuk do të çonin në konotacione të tjera dhe më të mëdha politike.

Kështu, çdo sukses global sportiv i Kroacisë është domosdoshmërisht një temë diskutimi në Bosnje dhe Hercegovinë. Sportistët kroatë shpesh festojnë me këngë të ndryshme, duke përfshirë Thompson, i cili në njërën prej këngëve të tij përmend dhe feston të ashtuquajturat. Herceg Bosna, një parashtetëror, themeluesit e të cilit u dënuan. Kjo hap një sërë reagimesh. E kur futbollistët kroatë këndojnë vargun “Herceg Bosno srce ponosno”, vjen një furtunë kritikash dhe dënimesh.

Është një temë e veçantë që ajo këngë nuk është e përshtatshme, por nuk mund të anashkalohet fakti që shumë nga ata që e këndojnë atë këngë në thelb nuk e dinë se çfarë këndojnë. Mirëpo, mjafton vetëm një varg për të ndezur shpirtrat e luftës dhe për të rikthyer kujtimet e shumë prej ngjarjeve më të errëta dhe më pas suksesi sportiv dhe sportiv bien në plan të dytë.

Vëllezërit marokenë

Kur mediat në Serbi e pyetën presidentin Aleksandër Vuçiq para ndeshjes për vendin e tretë në Kupën e Botës ndërmjet Marokut dhe Kroacisë se kë do të mbështeste në finale, ai tha se nuk e di, por se do të mbështesë “vëllezërit marokenë”. në ndeshjen për vendin e tretë. E pse marokenët janë “vëllezër” me Vuçiqin, përgjigjen e fsheh politika.

Edhe pse mund të jetë më e natyrshme që ai të thotë se do të bëj tifo për Kroacinë fqinje, politika dhe e kaluara nuk e lejojnë, ndaj Vuçiq thekson se po bën tifo për Marokun. Sepse ai Maroku nuk e njohu pavarësinë e Kosovës.

Dhe këtu në vend të sportit të pastër fiton dhe dominon gjithmonë politika e pastër. Politikë që mbyt sportin, ndaj në vend që të presim me padurim suksesin e vërtetë të dikujt që e ka arritur me punë të palodhur. Në vend që të kërkojmë motiv në hapa të tillë, ne mbytemi nga politika në hapësirën publike.

Dhe edhe në një ndeshje gjeografikisht krejtësisht neutrale mes Francës dhe Argjentinës, ata që mbështesin Argjentinën e justifikojnë me faktin se Messi dikur bëri një foto me Benjamin Netanyahu, ish-kryeministrin e Izraelit, kështu që kjo ndoshta do të thotë se Messi është në krah. të Izraelit dhe kundër Palestinës.

Ata që brohorasin kundër Francës do të thonë se kjo është për shkak të politikës së kolonizimit francez.

Dhe e gjithë kjo do të ishte e kuptueshme deri diku nëse në një nga BeH-ja jonë. edhe diskursi rajonal nuk është i dominuar dhe e largon tërësisht pikën nga çështja qendrore siç është sporti, që është edhe objekt shikimi dhe kënaqësie.


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina