Komisioni Evropian bëri një zbulim të rëndësishëm: Pothuajse gjysma e mjaltit të importuar në Evropë është fals

Komisioni Evropian në raportin e tij theksoi se një pjesë e konsiderueshme e mjaltit të importuar në Evropë është false, por ajo që është edhe më e keqe është se shpesh nuk zbulohet. Shumica e mjaltit të falsifikuar vjen nga Kina dhe Turqia.

Sipas kampionimit dhe monitorimit të kryer nga Brukseli, pothuajse gjysma e mjaltit nga vendet jo-evropiane përzihet me shurupe sheqeri të bëra nga orizi, gruri ose panxhari i sheqerit.

Të gjithë aditivët janë të ndaluar sipas rregulloreve evropiane. Nga 320 tufat e mjaltit të testuara nga Qendra e Përbashkët e Kërkimeve, laboratori zyrtar i Komisionit, 147 u zbuluan se ishin false. Kjo është 46 për qind e mostrave të analizuara. Kjo përfaqëson një pjesë të konsiderueshme të mjaltit të konsumuar në Evropë.

Me 175,000 tonë metrikë mjaltë të importuar në vit (ose rreth 40 për qind të konsumit), Kontinenti i Vjetër është importuesi i dytë më i madh i mjaltit në botë pas SHBA-së. “Mjalti i rremë” i vëzhguar vjen kryesisht nga Kina dhe Turqia.

Drejtoria e Përgjithshme për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore e Komisionit Evropian koordinoi këtë operacion të madh kontrolli brenda Bashkimit Evropian, në bashkëpunim me 16 vende evropiane, si dhe me Norvegjinë, Zvicrën dhe Zyrën Evropiane Kundër Mashtrimit.

Mostrat u morën në kufi, kryesisht në portet evropiane, midis nëntorit 2021 dhe shkurtit 2022. Hetuesit zbuluan gjithashtu përdorimin e aditivëve dhe ngjyrave për të falsifikuar burimin e vërtetë botanik të mjaltit dhe për të fshehur origjinën e vërtetë gjeografike të mjaltit duke falsifikuar të dhënat e gjurmueshmërisë dhe heqja e polenit, sipas Le Monde.

Kategoritë
BotaLajme