Ka nisur operacioni për dërgimin e 14 helikopterëve kroatë në Ukrainë

KROACIA ka nisur operacionin e dërgimit të 14 helikopterëve transportues në Ukrainë. Nga Forcat e Armatosura janë ndarë 12 helikopterë MI 8 MTV-1 dhe dy helikopterë MI 8 T dhe kanë filluar përgatitjet për transportin e tyre, raporton Jutarnji list.

Sipas informacioneve të disponueshme, aktualisht në ambientet e Qendrës Teknike të Aviacionit në Goricë të Madhe ndodhen disa helikopterë, ku punonjësit e saj po merren me të gjitha përgatitjet e nevojshme teknike. Disa nga helikopterët janë në hangarë dhe aktualisht dy janë jashtë ZTC.

Po heqin etiketat

Ndër të tjera, nga helikopterët hiqen të gjitha shenjat ekzistuese, ndërrohet materiali i përdorur nëse është e nevojshme, shtohet vaj etj. Për shkak të mungesës së hapësirës në ZTC, helikopterët e mbetur ndodhen në pjesën ushtarake të aeroportit Pleso dhe në Luçko.

Vlerësohet se helikopterët do të jenë gati për transport për rreth dhjetë ditë. Shtatë helikopterë do të çmontohen pjesërisht dhe do të transportohen nga toka, dhe shtatë të tjerët do të fluturojnë në Poloni.

Qeveria vendosi një shenjë sekrete në të gjitha informacionet mbi ndihmën ushtarake për Ukrainën

Përkatësisht, të 14 helikopterët do të transferohen në Poloni, nga ku do të përcillen në Ukrainë. Supozimi është se helikopterët me më shumë burime do të fluturojnë në Poloni, ndërsa ata me më pak burime do të transferohen nga toka. Pas nisjes së këtyre helikopterëve në Ukrainë, Forcat Ajrore Kroate do të kenë në dispozicion dhjetë helikopterë transportues MI 171Sh dhe katër helikopterë Black Hawk.

Qeveria kroate ka vendosur një shenjë sekrete në të gjitha informacionet për ndihmën ushtarake për Ukrainën, ndaj është e pamundur të merret konfirmimi zyrtar i këtij informacioni. Dhurimin e 14 helikopterëve transportues e ka konfirmuar kryeministri Plenkoviq në nëntor të vitit të kaluar, por pa asnjë detaj tjetër.

Milanoviq para dy muajsh: Mukta nuk jap

Nga ana tjetër, presidenti Milanoviq dy muaj më parë ishte shumë i inatosur nga fakti se qeveria po aranzhonte dhurimin e helikopterëve dhe tha se Ministria e Mbrojtjes nuk i kishte sqaruar se si do të ndërroheshin këta helikopterë. “Unë nuk të jap asnjë mallkim”, tha Milanović në atë kohë. Nga ana tjetër, dy ditë më parë, kur u pyet se kur do të mbërrinin helikopterët në Ukrainë, ai u përgjigj “nuk e ka idenë” me mjaft interes.

“Ata vendosën t’ia japin Ukrainës, le ta japin. Ata e dinë shumë mirë se cilat janë nevojat e ushtrisë ukrainase, ata gjithashtu e dinë mirë se cilat janë nevojat e ushtrisë kroate, por nuk u intereson,” tha ai. .

Kategoritë
BotaLajme