FMN miratoi hua për Ukrainën në një shumë tepër të lartë, duke “falur” borxhin e vjetër prej 20 miliardë dollarësh.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) njoftoi se bordi i tij ekzekutiv miratoi një program kredie katërvjeçare për Ukrainën prej 15.6 miliardë dollarësh.

Kjo është pjesë e një pakete globale prej 115 miliardë dollarësh për të mbështetur ekonominë e Ukrainës pas agresionit 13-mujor të Rusisë kundër vendit.

Vendimi hap rrugën për një pagesë të menjëhershme prej rreth 2.7 miliardë dollarë për Kievin, por kërkon që Ukraina të zbatojë reforma ambicioze, veçanërisht në sektorin e energjisë, thuhet në deklaratë.

Huaja e Fondit të Zgjeruar (EFF) është programi i parë i madh i financimit konvencional i miratuar nga FMN për një vend të përfshirë në një luftë në shkallë të gjerë.

Programi i mëparshëm afatgjatë i FMN-së i Ukrainës me vlerë pesë miliardë dollarë u anulua në mars 2022, kur fondi siguroi 1.4 miliardë dollarë financim emergjent me disa kushte.

Në tetor, fondi siguroi 1.3 miliardë dollarë të tjerë për të zbutur tronditjen e tregut të shkaktuar nga rritja e çmimeve të ushqimeve.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky përshëndeti vendimin e FMN-së në Twitter.

“Është një ndihmë e madhe në luftën tonë kundër agresionit rus. Së bashku ne do të mbështesim ekonominë e Ukrainës. Ne po shkojmë drejt fitores,” shkroi ai.

Paketa financiare prej 115 miliardë dollarësh përfshin një hua nga FMN, 80 miliardë dollarë ndihmë dhe kredi nga vendet e tjera dhe falje borxhi deri në 20 miliardë dollarë.

FMN pret që PBB-ja reale e Ukrainës të shkojë midis -3 për qind dhe +1 për qind në vitin 2023, tha ai.

Është e rëndësishme të theksohet se është zbuluar se më 3 prill, Uashingtoni do të shpallë gjithashtu një paketë të re ndihme ushtarake për Ukrainën me vlerë rreth 2.6 miliardë dollarë, duke përfshirë radarët e mbikëqyrjes ajrore, raketat antitank dhe kamionët e karburantit, raportoi Reuters, duke cituar të paidentifikuar. Zyrtarët amerikanë..

Paketa do të përfshijë gjithashtu gjashtë lloje municionesh, duke përfshirë municione antitank dhe pritet të finalizohet gjatë fundjavës.

Municionet ajrore precize, pajisjet e urës, automjetet e shpëtimit dhe municionet shtesë të mbrojtjes ajrore NASAMS gjithashtu pritet të jenë në listën e pajisjeve të premtuara për Kievin si pjesë e paketës.

Kategoritë
BotaLajme