Elefanti dhe gomari, pse përdoren këto dy simbole në politikën amerikane

Dy partitë kryesore politike në SHBA simbolizohen nga dy kafshë, elefanti për republikanët dhe gomari për demokratët.

Dy kafshët shfaqen në çdo cikël zgjedhor, me ilustrime të gomarëve dhe elefantëve që shfaqen në karikaturat e panumërta politike, reklamat e fushatës, përfshirë edhe në internet.

Arsyetimi për dy kafshët daton në shekullin e 19-të, rreth 150 dhe 200 vjet më parë.

Gjatë fushatës presidenciale të vitit 1828 për Andrew Jackson, i cili u bë presidenti i shtatë i SHBA-së, kundërshtarët e tij e etiketuan atë me një term të pahijshëm, duke e quajtur atë (jackass) që është një sinonim më nënçmues për fjalën gomar.

Në vend që të refuzonte termin nënçmues, Jackson e pranoi atë dhe në vend që të ofendohej, ai u argëtua me këtë etiketim dhe përdori imazhin e një gomari në posterët e fushatës së tij.

Jackson më pas mposhti presidentin e atëhershëm John Quincy Adams për të shërbyer si presidenti i parë demokrat i SHBA-së dhe duke përdorur gomarin si simbol të partisë.

Megjithatë, u deshën disa dekada përpara se gomari të bëhej sinonim i të gjithë Partisë Demokratike, kur karikaturisti politik Thomas Nast ndihmoi në popullarizimin e simbolit duke e përdorur atë në karikaturat e tij gjatë viteve 1870.

Përdorimi i elefantit nga republikanët kishte rrugëtim tjetër.

Vetë Partia Republikane u formua në vitin 1854 dhe gjashtë vjet më vonë, Abraham Lincoln u bë anëtari i saj i parë i zgjedhur në Shtëpinë e Bardhë në vitin 1860.

Gjatë Luftës Civile Amerikane, e cila filloi në vitin 1861 gjatë mandatit presidencial të Linkolnit, imazhi i një elefanti u shfaq si një simbol republikan në të paktën një karikaturë politike dhe një ilustrim gazete.

Ushtarët përdorën termin “të shohësh elefantin” si një shprehje që do të thotë të përjetosh luftime dhe Thomas Nast më vonë e përdori kafshën në karikaturat e tij politike që portretizonin Partinë Republikane.

Në vitin 1874, Nast përdori elefantin në revistën “Harper’s Weekly”, dhe ky ishte momenti kur elefanti filloi të pranohej si simbol i Partisë Republikane, duke u bërë tani sinonim i partisë.

Dy kafshë të ndryshme. Dy rrugë të ndryshme. Dy parti të ndryshme: gomari demokrat dhe elefanti republikan.

Kategoritë
BotaLajme