Çfarë është një “ciklon bombë” që do të godasë pjesë të mëdha të Amerikës

“Cikloni i bombës” do të godasë pjesë të mëdha të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, çka do të nënkuptojë temperatura jashtëzakonisht të ulëta, sasi të mëdha bore dhe erëra të forta. Arsyeja e emërtimit të kësaj stuhie bore është se është një stuhi që ndodh në një kohë shumë të shkurtër.

Miliona amerikanë janë paralajmëruar për këtë ciklon, i cili do të sjellë temperatura prej minus 45 gradë Celsius në disa pjesë të vendit, që mjafton për të shkaktuar ngrirje në pesë minuta.
Një “ciklon bombë” është një zonë e uljes së shpejtë të presionit atmosferik.

“Më saktë, ajo duhet të quhet ciklogjenezë shpërthyese, e cila është kur presioni qendror i një sistemi me presion të ulët bie në mënyrë dramatike me 24 milibar gjatë 24 orëve. Stuhitë intensive sjellin reshje të mëdha shiu dhe erëra shumë të forta. SHBA aktualisht po bëhet gjithnjë e më shumë i ftohtë. ajri arktik, duke shkaktuar komplikime të mëtejshme”, shpjegoi meteorologia e Sky News, Kirsty McCabe.

Si formohet një “ciklon bombë”.

Sipas McCabe, ndryshimi i papritur i presionit është për shkak të ndërveprimit me rrjedhën e fuqishme të avionit.

“Është një shtresë ajri me lëvizje të shpejtë, lart në atmosferë që drejton sistemet tona me presion të ulët në sipërfaqe. Kontrasti midis ajrit të ftohtë arktik në veri dhe ajrit të ngrohtë tropikal në jug forcoi rrymën e avionit, i cili thelloi nivelin e ulët. zonë presioni”, theksoi meteorologu.

Pse quhet “ciklon bombë”

Meteorologët e krahasojnë rënien e papritur të presionit me shpërthimin e një bombe, të cilën ata e quajnë gjithashtu “ciklogjenezë shpërthyese” dhe “bombogjenezë”. Në këtë mënyrë, ata përshkruajnë procesin e formimit të stuhisë.

Klimatologu i Universitetit të Kalifornisë, Daniel Swain, theksoi se kjo frazë i referohet në mënyrë specifike shpejtësisë me të cilën formohet stuhia. Siç tha ai, kjo nuk i referohet domosdoshmërisht fuqisë absolute të sistemit të stuhisë.

Si ndryshon nga një uragan?

Swain vuri në dukje se jo të gjithë “ciklonet e bombave” janë uragane. Ai theksoi se ato ndonjëherë mund të kenë karakteristika që i bëjnë të duken si një uragan dhe ato karakteristika janë erërat e forta dhe reshjet e mëdha.

Uraganët zakonisht formohen në zonat tropikale dhe drejtohen nga detet e ngrohta. Në SHBA, kjo ndodh më shpesh në verë ose në fillim të vjeshtës kur uji i detit është më i ngrohtë. Nga ana tjetër, “ciklonet e bombave” nuk kanë nevojë për ujë të ngrohtë deti për t’u formuar.

Ato mund të ndodhin mbi tokë dhe mbi det, më shpesh në fund të vjeshtës dhe në fillim të pranverës kur ajri i ngrohtë tropikal përplaset me ajrin e ftohtë arktik.

“Ato ndodhin në kohën e vitit kur ekziston mundësia e ajrit të ngrohtë dhe të ftohtë në të njëjtën kohë. Dallimi në temperaturë nxit një rënie të presionit,” shpjegoi Swain.

Sa të rrezikshëm mund të jenë “ciklonet e bombave”.

Ndonjëherë “ciklonet e bombave” sillen si një stuhi normale dimri. Por ato ndonjëherë shkaktojnë përmbytje të rënda, stuhi dhe shpejtësi të erës të krahasueshme me një uragan të kategorisë 1. Swain tha se rreziku më i madh i “cikloneve me bomba” është se ata mund të befasojnë njerëzit.

Kategoritë
BotaLajme