5 shenja që tregojnë infertilitetin e hershëm femëror

Statistikat tregojnë se çdo ditë që kalon, infertiliteti po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm dhe ka gjithnjë e më shumë çifte që luftojnë me infertilitetin. Këtu janë 5 shenjat e hershme të infertilitetit që nuk duhet të injorohen kurrë.

Nëse dëshironi të keni fëmijë tani apo në të ardhmen, mund të pyesni veten nëse trupi juaj është gati për shtatzëni.

Ka një sërë problemesh që mund të ndikojnë në fertilitetin, nga problemet fizike si bllokimi i tubave fallopiane deri te mosha. Prandaj, është e rëndësishme të zbuloni dhe zgjidhni problemin sa më shpejt që të jetë e mundur.

Këto 5 shenja të hershme mund të tregojnë se keni probleme të caktuara dhe kërkoni kujdes mjekësor.

Periodat e parregullta

Keni parregullsi menstruale, herë pas here është e parregullt apo është gjithmonë e parregullt? Kjo është diçka për t’u kujdesur, mund të nënkuptojë se nuk po ovuloni rregullisht. Shkaku më i zakonshëm i parregullsive menstruale janë pilulat kontraceptive. Kur gratë ndalojnë marrjen e pilulave kontraceptive, periodat e tyre mund të bëhen të parregullta ose të zhduken. Por pilulat nuk i zgjidhin problemet e ovulacionit. Në rast të parregullsisë së menstruacioneve, është shumë e rëndësishme të shkoni sa më shpejt te mjeku.

 

Nëse ndjeni dhimbje në legen gjatë marrëdhënieve seksuale, mund të jetë një kist çokollate, ose endometriozë, e cila mund të ndikojë në fertilitetin. Në rastin e endometriozës, indet që gjenden normalisht në muret e mitrës rriten jashtë mitrës, gjë që mund të shkaktojë probleme shëndetësore. Endometrioza mund të shkaktojë ciste në vezore ose të shkaktojë zmadhimin e vezoreve ose shtyrjen anash.

Fibroidet e mitrës janë rritje beninje që shfaqen midis moshës 30 dhe 40 vjeç dhe mund të shkaktojnë probleme me konceptimin. Megjithatë, ato zakonisht nuk shkaktojnë dhimbje, kështu që është e rëndësishme të shkoni për kontrolle të rregullta. Zgjidhja e këtij problemi mund të jetë kirurgjia, por trajtimi ndryshon në bazë të madhësisë dhe vendndodhjes në mitër. Ndërsa shumë prej tyre nuk shkaktojnë fare probleme, disa mund të shkaktojnë një problem të madh. Nëse rekomandohet operacioni, është e nevojshme të prisni disa muaj përpara se të tentoni të mbeteni shtatzënë.

problemet e tiroides

Gjithnjë e më shumë gra po përjetojnë probleme me tiroiden. Si hipotiroidizmi (tiroidja joaktive) dhe hipertiroidizmi (tiroidja tepër aktive) mund të ndikojnë në fertilitetin. Nëse gjëndra tiroide funksionon ngadalë, mjafton të merrni ilaçe për të rikthyer nivelin e hormoneve në normalitet. Por shpesh problemi është se shumë gra nuk e kuptojnë se kanë një problem me nivelet e tyre të hormoneve tiroide.

Hipertiroidizmi është një gjendje më serioze dhe më e vështirë për t’u trajtuar. Medikamentet mund të ndihmojnë në afat të shkurtër, por nëse sëmundja përparon, mund të kërkohet kirurgji, p.sh. heqja e gjëndrës tiroide ose terapia me jod radioaktiv. Në rastin e trajtimit me jod radioaktiv, është e nevojshme të prisni 6 deri në 12 muaj përpara se të tentoni të mbeteni shtatzënë.

sindromi i vezores policistike

Sindroma e vezores policistike është gjithashtu një problem që ndikon në fertilitetin. Gratë me sindromën e vezores policistike kanë vezore të zmadhuara që prodhojnë kiste dhe probleme me ovulimin, si dhe hormonet mashkullore të quajtura androgjene.

Dihet se shumë gra janë diagnostikuar me probleme të tjera përveç infertilitetit (akne, rritje të tepërt të qimeve, probleme menstruale, shtim në peshë dhe diabeti). Kjo kërkon një vlerësim më të thellë të ovulacionit dhe më pas mund të përdoret mjekimi. Humbja e peshës gjithashtu mund të ndihmojë, pasi pesha e tepërt e përkeqëson gjendjen. Humbja e peshës ndonjëherë mund të rifillojë procesin e ovulacionit dhe të lejojë shtatzëninë.

rrjedhje qumështore

Nëse nuk jeni shtatzënë ose ushqeni me gji dhe po përjetoni rrjedhje qumështi nga gjinjtë tuaj, mund të jetë një shenjë e niveleve të larta të hormonit prolaktinë, hormoni që prodhon qumështin e gjirit. Sado e çuditshme që mund të tingëllojë, kjo mund të jetë një shenjë e infertilitetit.

Në varësi të niveleve të prolaktinës, gratë mund të përjetojnë infertilitet për shkak të ovulacionit të dobët ose mungesës së ovulacionit. Rritja e prolaktinës mund të shkaktohet, për shembull, nga një problem i tiroides.

Kategoritë
LajmeVendi