Zhdukja masive e specieve të mbrojtura të shpendëve në veri të Serbisë, dyshohet për helmim

Anëtarët e Shoqatës për Mbrojtjen dhe Studimin e Zogjve të Serbisë (DZPPS) gjetën më shumë se 800 zogj të ngordhur në tokën e punueshme afër fshatit Nakovë afër Kikindës. Midis tyre ishin të paktën 434 gaçac, një specie e mbrojtur nga lovostajt, dhe 373 xhaketë, të cilat mbrohen me ligj si specie të mbrojtura.

Siç njoftojnë nga kompania, të gjitha rrethanat flasin për helmim masiv, gjë që duhet të vërtetohet me analiza laboratorike në institutin kompetent veterinar. Ornitologët thonë se kjo është vdekja më e madhe e vetme e shpendëve e shkaktuar nga helmimi në këtë pjesë të Evropës deri më tani.

Këta janë zogj nga familja e sorrave që ushqeheshin në fushat pjellore pranë fshatit ku më së shumti kërkojnë insekte të ndryshme dhe larvat e tyre dhe farat e bimëve. Këtu ata me shumë gjasa gjetën karremat e helmuara që u bënë vakti i tyre i fundit.

Zogjtë u gjetën nga banori i fshatit dhe bletari Ranko Samarxhija, i cili shkoi të shtunën për të vizituar kosheret e tij në dy lokacione në veri të fshatit. Tashmë pranë shtëpive të fundit, ai vuri re zogj të ngordhur fillimisht në rrugë, pastaj përgjatë kanalit dhe në fund ata që vareshin në pemë dhe shkurre.

Kategoritë
LajmeRajoni