Vuçiq: Nuk mund të pranoja që Serbia të persekutohej me forcë në Kosovë

Pas përfundimit të bisedimeve disa orëshe mbrëmë, gjatë të cilave u tha se ishte arritur një marrëveshje, por nuk kishte asnjë nënshkrim, presidenti serb Aleksandar Vuçiq mbajti një konferencë për media në të cilën detajoi perspektivën e tij për marrëveshjen.

Që në fillim ai tha se si mediat evropiane ashtu edhe ato vendase e kanë “fryrë” historinë e marrëveshjes.
“Ne patëm një raund dialogu që fuqitë evropiane dhe botërore e bënë shumë të rëndësishme në media. Një ortek të pavërteta u prezantua si në botë ashtu edhe në vend. Shumë këtu shpresojnë në zgjidhjen më të keqe të mundshme për vendin tonë,” tha ai.

Gjithashtu, ai shtoi se bisedimet nuk ishin aq të lehta sa më parë, “sepse po flasim për parti që fatkeqësisht ende janë kundër”.

Më pas ai lexoi Aneksin e Marrëveshjes dhe e analizoi pikë për pikë me shumë digresione.

Ai ka përmendur disa arsye pse nuk e ka nënshkruar marrëveshjen, e njëra prej tyre është se Kosova quhet republikë dhe thotë se nuk është shtet i njohur ndërkombëtarisht.

“Në kuptimin formal-juridik do ta keni të vështirë të provoni se marrëveshja ekziston pa nënshkrim, pa një vlefshmëri të shprehur qartë. Unë gjithmonë them pa mëdyshje se cilat janë vijat tona të kuqe, të cilat kanë të bëjnë në radhë të parë me pranimin e Kosovës dhe pranimin në OKB. Pikërisht për këtë arsye ne nuk nënshkruam atë që quhet marrëveshje, si dhe Aneksin. Unë refuzova të pranoja emra foljorë si “pranim” që shkruheshin në mënyra të ndryshme”, tha ai.

Ai tha se Kurti kërkon vetëm nënshkrim, por jo zbatimin e marrëveshjes.

“Gjithmonë kam thënë se ne e pranojmë konceptin dhe se jemi të gatshëm të bashkëpunojmë shumë më tepër se ata në Kosovë që janë të gatshëm vetëm të nënshkruajnë”, tha ai.

Ai shpjegoi një detaj tjetër për të cilin kishin debatuar.

“Problemi lindi sepse ne mund të pranonim një term se si u zhdukën, por nuk mund ta pranonim atë “zhdukje të detyruar” sepse kjo do të thotë ta bësh Serbinë drejtpërdrejt përgjegjëse për konfliktet në Kosovë, dhe kjo do të thotë gjithashtu pagesën e dëmshpërblimeve të luftës. Pas ka një mashtrim për gjithçka”, tha Vuçiq.

Bashkësia e komunave serbe

As për këtë çështje nuk kanë arritur marrëveshje dhe Vuçiq thekson se shkak për këtë janë kushtet e Albin Kurtit, të cilat ai nuk ka mundur t’i pranojë.

“Për ne është shumë e rëndësishme që në Aneks të përmenden qartë marrëveshjet e arritura gjatë procesit të dialogut, këtë e theksoj sepse kur përfundoi takimi u përpoqa të jem i drejtë me palën tjetër, por z. Kurit u paraqit dhe tha ‘E kemi Ahtisaarin. plan”, dhe ne nuk jemi të interesuar për këtë, nuk e kemi miratuar dhe nuk është pjesë e procesit të dialogut”, tha Vuçiq.

Ai tha se Kurti ka paraqitur tri shtylla për themelimin e ZSO-së, njëra prej të cilave është se territori nuk ka pushtet ekzekutiv. Vuçiq tha se komunitetet e serbëve janë të nevojshëm dhe jo vetëm në veri.

Ai tha se ka dëshirë të vizitojë serbët në Kosovë dhe të diskutojë zgjidhjet me ta.

Ai ka deklaruar se bisedimet e mbrëmshme kanë shkuar mirë sepse kanë zgjatur shumë dhe se në situata të tilla ai shkëlqen për shkak të përqendrimit më të mirë.

“Sa herë që zbres poshtë dhe kthehem lart për t’u konsultuar, sepse çdo herë është stresuese, ju rianalizoni, thërrisni profesorët, a mund ta bëjmë këtë, a mund ta bëjmë atë, dhe poshtë presioni vazhdon të rritet. Është gjithmonë një avantazh. për mua kur zgjat 12, 13 orë sepse jam më e qëndrueshme se të tjerët, është keq kur zgjat dy ose tre orë, kur janë 12 orë përqendrimi im është i shkëlqyeshëm dhe gjithmonë pak më i mirë se të tjerët, që ishte gjithashtu rasti mbrëmë vonë”, tha Vuçiq.

Kategoritë
LajmeRajoni