Vuçiq kontrollon shumicën e mediave në Serbi, live në më shumë se 40 sosh

Byroja për Hulumtime Sociale (BIRODI) i ka bërë thirrje Autoritetit Rregullativ të Mediave Elektronike (REM) që të përcaktojë nëse është shkelur pluralizmi mediatik në Serbi për shkak se fjalimi i djeshëm i presidentit serb Aleksandar Vuçiq është transmetuar nga 41 kanale televizive.

Në deklaratë, BIRODI shton se këto media transmetojnë një “pseudongjarje” dhe kërkon nga REM që të shqyrtojë, në përputhje me Ligjin për Informim Publik dhe Media dhe Ligjin për Media Elektronike, nëse është mbytur pluralizmi mediatik në Serbi.

Prezantimi i planit gjithëpërfshirës të zhvillimit të Serbisë, të cilin presidenti Aleksandar Vuçiq e quajti “Serbia 2027 – Kërcim drejt së ardhmes”, u transmetua drejtpërdrejt nga 41 stacione televizive që mund të ndiqen në ofertën kabllore të Telekom, të numëruara nga Byroja për Kërkime Sociale (BIRODI). Ata saktësojnë se këto stacione televizive zënë pesëdhjetë kanale dhe kjo numërim i referohet asaj që ishte në dispozicion të shikuesve në Beograd, transmeton Vreme.

Fjalimi i fundit i Presidentit u transmetua nga kanalet televizive kombëtare RTS 1, Pink, Prva dhe Happy dhe kanalet kabllore të ofruara nga MTS: K1 (2), Vesti, Euronews, Tanjug, Blic, Studio B (2), Informer, Palma plus ( 2) ), RAS, RTV Vojvidina 1, BN, Koreni (2), Most (2), BN 2, Pančevo (2), Dunav TV (2), Hype (2), Pink Plus, Prva CG, Melos , KCN 1, Super sat, Info 24, Plana, Apatin, Novosadska TV, TV 9, Lav, RTK, AS, GM Plus, Info 24 plus, Lav plus, Hype 2, Belle ami, Bosphorus dhe RTV Vranje, tha BIRODI.

“Kjo është një provë empirike se mediat dhe gazetarët ekonomikisht të paqëndrueshëm, të cilët nuk janë të gatshëm të respektojnë kodin profesional, janë një shtyllë e rëndësishme e qeverisë aktuale, sepse ata janë kthyer në mjete propagande, d.m.th. në propagandistë,” tha Zoran Gavriloviç, drejtor ekzekutiv i BIRODI për gazetën Vreme.

“Prodhimi i optimizmit”

Gjatë performancës multimediale, i shoqëruar nga kryeministrja në largim dhe disa ministra, Vuçiq renditi shifrat, projektet e përfunduara dhe të planifikuara, si dhe numëroi sukseset që, siç paralajmëroi, do të kulmojnë në vitin 2027, kur të zhvillohet Expo.

“Në Serbi është krijuar një mjegull mediatike, e cila ka për detyrë të prodhojë optimizëm tek votuesit e SNS, pasi ata janë më pak të kënaqur me gjendjen e tyre materiale në krahasim me abstenuesit dhe votuesit e opozitës,” shpjegon Gavriloviq.

Sipas tij, kjo ngjarje ka shërbyer për të ngjallur optimizëm.

“Për ta bërë gjithçka më të trishtuar”, përfundon Gavriloviç, “ishte një shkelje e kushtetutës së Serbisë sepse presidenti po bënte atë që është puna e qeverisë”. E gjithë kjo shtron çështjen e cenimit të pluralizmit mediatik, (mos)ekzistenca e të cilit sipas Ligjit duhet të përcaktohet nga REM”./Vreme

Kategoritë
LajmeRajoni