Usame Zukorliq paralajmëroi për incidente të shpeshta në Priboj: Parandaloni rrezikimin e mëtejshëm të boshnjakëve

Nënkryetari i Kuvendit Kombëtar të Serbisë dhe kryetari i Partisë për Drejtësi dhe Pajtim, Usama Zukorliq i ka dërguar një letër të hapur qeverisë së Serbisë lidhur me vrasjen e ndodhur në Priboj.

Përkatësisht, të shtunën në mbrëmje ka pasur dhunë në një objekt ushqimor që ka rezultuar me vdekje, gjatë së cilës pjesëtari i njësisë speciale të policisë nga Beogradi, Igor Avramoviq (28) ka rrahur për vdekje Ervin Çelahmetoviq (35) nga Stari Priboj.

Duke marrë parasysh se bëhet fjalë për një vrasje brutale në të cilën ka marrë pjesë edhe një polic, Zukorliq kërkon reagim nga Qeveria e Serbisë, sidomos kur merret parasysh se bëhet fjalë për një incident në të cilin është vrarë një pjesëtar i një pakice kombëtare.

“Edhe pse ende nuk kemi detaje të ngjarjes, në mjedisin e Pribojit, sidomos pas shpërthimeve jo të rralla fashiste kundër boshnjakëve myslimanë që jetojnë në atë qytet, kjo lloj ngjarje sigurisht që duhet të monitorohet nga lart shtetit, në mënyrë që të mos ketë përshkallëzim dhe prishje të mëtejshme të marrëdhënieve ndëretnike dhe rrezikim shtesë të bashkësisë kombëtare boshnjake në atë komunë”, tha Zukorliq.

Ai ka kujtuar një tjetër ngjarje nga Priboj, e cila nuk ka marrë epilog gjyqësor. Gjegjësisht, në janar të vitit të kaluar, një grup të rinjsh në qendër të Priboj kënduan tekstin fashist “Është Krishtlindje, gjuani xhamitë”, e cila u shpërnda në rrjetet sociale dhe në të cilën morën pjesë edhe policë nga ai qytet.

Disa ditë më parë është regjistruar një festë e policëve, gjatë së cilës ata dëgjohen duke kënduar “Oh Pazar, novi Vukovar, oh Sjenica, Srebrenica e re”.

“Megjithë ardhjen e qëllimshme të presidentit të shtetit në Priboj, premtimet se policët do të sanksionohen në mënyrë adekuate, dhe informacionet se ndaj 12 prej tyre është nisur procedimi disiplinor, ende nuk e kemi epilogun e procedurës gjyqësore, por sipas informacioneve tona, ata janë ende në procedurë para hetimore. Një sjellje e tillë e organeve prokuroriale dhe gjyqësore, po ashtu u jep erë në shpinë autorëve, veçanërisht punonjësve të policisë, që të përhapin pa pasoja ide fashiste. mbjell frikë, ku tashmë kemi një përfundim fatal”, tha Zukorliq.

Për sa më sipër, ai ftoi kryeministrin dhe ministrat që të vizitojnë Pribojn sa më shpejt të jetë e mundur, ku përveç përfaqësuesve të pushtetit vendor, prokurorisë, gjykatës dhe departamentit të policisë, do të bisedohet edhe me përfaqësues të komuniteteve fetare, politike. subjektet dhe organizatat joqeveritare, veçanërisht ato me parashtesë boshnjake dhe, natyrisht, familja viktima Ćelahmetović.

“Mungesa e një reagimi nga ana e lartë e shtetit sigurisht që do të dërgonte një mesazh negativ dhe gjithashtu do të ndikonte në zhvillimin e mëtejshëm të situatës dhe mbijetesën e popullsisë në këtë qytet, veçanërisht kur bëhet fjalë për myslimanët boshnjakë”, përfundoi Zukorliç.

Ndryshe, Vuçiq gjatë vizitës së tij në Priboj ka premtuar se përgjegjësit për krijimin e problemeve dhe kryerjen e veprave penale do të sanksionohen dhe se policët do të transferohen, por kjo ende nuk ka ndodhur. Meshihati i Bashkësisë Islame në Serbi paralajmëroi për mosveprimin e shtetit në lidhje me keqtrajtimin e pakicës kombëtare, për të cilën Vuçiq konkludoi se “nuk ka pijetore në Priboj ku nuk ka shpërthyer përleshje”.

Kategoritë
LajmeRajoni