Tre deputetë nga Serbia dhe Ugljanin në zyrën e Kurtit: Duam të drejta reciproke siç kanë serbët në Kosovë

Tre deputetë të Kuvendit të Serbisë, Enis Imamovic, Selma Kucevic, Shqip Kamberi dhe Sulejman Ugljanin kanë qëndruar sot për një vizitë në Kosovë ku janë takuar me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin.

Përmes një komunikate për media të lëshuar nga zyra e Kurtit thuhet se përfaqësuesit e shqiptarëve dhe boshnjakëve në Serbi kanë kërkuar që të ketë reciprocitet të të drejtave me serbët që jetojnë në Republikën e Kosovës.

“Tre deputetët në Kuvendin e Serbisë që pranojnë Kosovën e pavarur, Enis Imamovic, Selma Kucevic dhe Shaip Kamberi, së bashku me Dr. Sulejman Ugljanin, potencuan që janë të pakënaqur me statusin e boshnjakëve dhe shqiptarëve në përgjithësi e posaçërisht në komunat e Novi Pazarit, Tutinit e Sjenicës në Sanxhak si dhe të Preshevës, Medvegjës e Bujanocit në Luginë. Ata kërkuan reciprocitet të të drejtave me serbët në Republikën e Kosovës”, thuhet në njoftimin e Qeverisë së Kosovës.

Në këtë është diskutuar edhe për elementet përbërëse të propozimit evropian për normalizim të raporteve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Të drejtat e komuniteteve joshumicë në shtetet tona pasqyrojnë demokracinë dhe zhvillimin tonë si shoqëri. Për dallim nga Serbia që nga Freedom House klasifikohet si shtet me regjim hibrid, Republika e Kosovës është shtet demokratik me të drejta dhe liri për të gjithë, ka thënë Kryeministri Kurti.

Kurti ka shtuar se komunitetet e ndryshme pa dallim duhet të trajtohen në kuadër të principeve universale e në harmoni të plotë me standardet e Bashkimit Evropian.

Në fund komuniakta thotë se në këtë takim ua tha qëndrimi i përbashkët se për “ paqe të qëndrueshme dhe siguri në Ballkanin Perëndimor duhet të ketë simetri të drejtash, dhe jo qasje privilegjuese ndaj një pakice apo komuniteti”

Kategoritë
LajmeVendi