Stuhi nëpër Slloveni: Shumë rrugë udhëtimi nën ujë, sirena paralajmëruese për shkak të baticës së lartë

Reshje të dendura shiu kanë goditur Slloveninë të enjten në mbrëmje dhe kanë vazhduar edhe sot në mëngjes. Sasia e madhe e shiut që ka rënë ka shkaktuar përmbytje në të gjithë vendin, ndërsa siç raportojnë mediat vendase është vërshuar edhe deti.

Reshjet kanë prekur fillimisht pjesën perëndimore të vendit, por nga mëngjesi janë përhapur në pjesën më të madhe të vendit. Për shkak të reshjeve më të dendura janë të mundshme përmbytje në përmasa të mëdha, rreziku i rrëshqitjes së dheut është rritur, si dhe probleme do të ketë edhe erërat e forta.

Sirenat në breg të detit ranë dhe gjatë baticës së lartë deti kishte kaluar tashmë skajet e bregdetit në Piran, Izola, Koper dhe Portorož. Batica ka arritur nivelin më të lartë, por për momentin nuk raportohet për dëme të shkaktuara, raporton 24ur. Sipas të dhënave të Agjencisë së Mjedisit të Republikës së Sllovenisë (Arso), lumenjtë në pjesën perëndimore dhe qendrore të vendit janë në rritje. Lumenjtë Vipava, Idrijca, Tolminka, Poljanska Sora dhe Nevljica tashmë janë vërshuar në zona që normalisht janë të prirura për përmbytje.

Në orët në vijim është e mundur vërshimi i lumenjve më të vegjël individualë dhe rrjedhave ujore të rrëmbyeshme në Slloveninë perëndimore, veriore dhe qendrore, veçanërisht rrjedhat ujore me burim në Alpet Kamniško-Savinja.
“Zonat e përmbytura do të shtohen gjatë ditës në rrjedhën e mesme dhe të poshtme të Vipavës. Në zonat me përmbytje të shpeshta mund të vërshohet Sava në rrjedhën e mesme, Drava në rrjedhën e poshtme dhe Kolpa”, paralajmëron Agjencia Sllovene e Mjedisit.

Në komunën e Tolminit në perëndim të Sllovenisë, situata aktualisht është më kritike, duke qenë se disa rrugë janë të bllokuara.

Për shkak të reshjeve të dendura të orëve të fundit, në Primorska Veriore në mëngjes është shpallur gjendje e jashtëzakonshme, sirena për rrezik të përgjithshëm janë dëgjuar edhe në Grahovo ob Baça.

“Për shkak të sasisë së madhe të reshjeve që kanë rënë deri më tani në zonën e Bashka Grapës, aty tashmë janë mbyllur disa pjesë të rrugëve për shkak të aplikimit të dheut dhe sedimentimit, kështu që komandanti i Shtabit Komunal të Mbrojtjes Civile. Miha Vencelj, po paralajmëron banorët që të mos dalin në rrugë”, është bërë e ditur nga komuna e Tolminit, ku të gjitha shërbimet janë në terren. Lokacionet janë të shumta dhe të reja po hapen vazhdimisht për shkak të rrëshqitjes së dheut, ndaj ka një rrezik të përgjithshëm për të gjithë zonën, shtojnë ata./Gazeta e Re

Kategoritë
LajmeRajoni