Srebrenicë: Një prift vendosi të ndërtojë një kishë në një fshat ku nuk ka ortodoksë

Luka Babić, abati i manastirit Karno pranë Srebrenicës, mori leje nga autoritetet lokale, të udhëhequra nga kreu i komunës së Srebrenicës, Mladen Grujiić, për të ndërtuar një kishë ortodokse në vendin e ndërtesës së dikurshme “Post Srpska”.

Përveç faktit se në këtë fshat nuk jeton asnjë person i besimit ortodoks, përballë kishës që është në ndërtim e sipër ndodhet Memoriali i Dëshmorit të Kragljivodës.

Me këtë rast, banorët e Bashkësisë Lokale të Osaticës i dërguan një letër OHR-së, Delegacionit të BE-së në Bosnje dhe Hercegovinë, ambasadave amerikane dhe britanike në vendin tonë, Kishës Ortodokse Serbe në Serbi, Mitropolitit të Dabrobosanskës, Rijasetit të Bashkësisë Islame në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Komunës së Srebrenicës.

Në letër theksojnë se Babiiq është radikal dhe nuk e fsheh urrejtjen ndaj boshnjakëve dhe dëshiron të dëmtojë marrëdhëniet e mira mes serbëve dhe boshnjakëve në këtë fushë.

Banorët e kësaj bashkësie lokale po kërkojnë përgjigje nga organet kompetente komunale për pyetjet se si e ka marrë këtë objekt Luka Babiq, si ka filluar të ndërtojë një kishë ortodokse në një fshat boshnjak dhe kush ka dhënë lejen për ndërtimin dhe rindërtimin e objektit. .

“I bëjmë thirrje SPC-së së respektuar që të përdorë autoritetin e saj për të ndalur qëndrimin urrejtës të priftit, sjellja e të cilit dëmton reputacionin si të kishës ashtu edhe të popullit serb. Ne i bëjmë thirrje Rijaset IZ të respektuar në BeH që, përmes Këshillit Ndërfetar, Përpiqemi ta zgjidhim këtë problem Ne i bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar që, nëse Komuna e Srebrenicës ka lëshuar një leje ndërtimi, ta anulojë atë, siç bëri ish-përfaqësuesi i lartë kur filloi ndërtimi i një kishe në Potocari, toka boshnjake”, thekson letër nga banorët e komunitetit lokal të Osaticës.

Ata kujtojnë se në ditën e Krishtlindjes, më 6 janar, Luka Babiç mbajti një liturgji në manastirin e Karnos me të shtëna me armë zjarri dhe duke luajtur këngë nacionaliste.

Pas denoncimit të banorëve të zonës që banojnë pranë manastirit ka ardhur policia, e cila nuk ka ndërmarrë asnjë masë, për këtë arsye ka bërë kallëzim penal.

Kategoritë
LajmeRajoni