Skeleti misterioz i një kali pa kokë gjendet në varrezën e lashtë gjermane

Në varrezat e lashta në qytetin Knittlingen në Gjermani, janë gjetur eshtrat e një njeriu të varrosur 1400 vjet më parë, me skeletin pa kokë të një kali afër.

Burri u varros në një kohë kur dinastia Merovingiane (476-750), e cila sundonte pjesën më të madhe të Francës së sotme dhe Evropës Qendrore, lulëzoi në zonë. Gjatë jetës së tij, njeriu me siguri u ka shërbyer mbretërve të asaj dinastie.

“Ai ishte pjesë e zinxhirit komandues të mbretërve merovingianë, që do të thoshte se duhej të merrte pjesë në ekspeditat e tyre”, tha arkeologu Folke Damminger për Live Science.

“Si një anëtar i elitës lokale, ai ka shumë të ngjarë të ishte kreu i një familjeje ferme që përbëhej nga familja dhe shërbëtorët e tij,” shpjegoi Damminger, duke shtuar se ai nuk ishte një fermer në kuptimin klasik, sepse ndoshta njerëzit e tjerë e kultivonin tokën për të.

“Nuk është e qartë pse është varrosur pranë një kali pa kokë, por ndoshta ka qenë një funeral ceremonial në të cilin kalit i është prerë koka. Ka mundësi që kali të jetë varrosur me pronarin si “i mirë” për jetën e përtejme, jo si viktimë”, tha ai.

“Anëtarët e familjes së tij donin ta portretizonin atë si një person të pasur dhe të rëndësishëm në mënyrë që të përfitonin nga statusi i tij. Një nga funksionet e kësaj ceremonie ishte portretizimi i të ndjerit në statusin dhe pasurinë e tij të mëparshme”, shtoi Damminger.

Arkeologët kanë zbuluar eshtrat e disa njerëzve të tjerë që jetonin në të njëjtën varrezë pothuajse në të njëjtën kohë me kalorësin e varrosur. Disa prej tyre janë varrosur me një koleksion të pasur gurësh varresh. Për shembull, një grua u varros me një karficë ari dhe disa burra me armë si shpata, shtiza, mburoja dhe maja shigjetash.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme