Skandal në Serbi: I dënuari për krime lufte u foli nxënësve të shkollave fillore në Novi Sad përmes lidhjes video nga burgu

Iniciativa e Rinisë për të Drejtat e Njeriut në Serbi (YIHR Serbi) sot kërkoi nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Zhvillimit Teknologjik që të përcaktojë përgjegjësinë e drejtoreshës së shkollës fillore “Gjura Jakshiq” në Kaç, sepse në një orë publike më 20 prill, mori pjesë në temën “Shportat: Histori heronjsh”, i dënuari për kriminel lufte Nebojsha Pavkoviq.

Duke iu referuar raportimeve të mediave, YIHR deklaroi se në orën publike foli edhe kryetari i komunës së Novi Sadit, Milan Gjuriq, i cili u bëri thirrje grupeve të komisionit në Kuvendin e qytetit të Novi Sadit që të nisin një iniciativë për shkarkimin e tij.

Në deklaratë theksohet se “Gjatë luftës në Kosovë, Pavkoviq ka qenë komandant i Armatës së Tretë të Ushtrisë Jugosllave dhe se është dënuar para TPNJ-së me 22 vjet burg për krime kundër njerëzimit kundër shqiptarëve. në Kosovë në vitin 1999.

Nebojsha Pavkoviq, ish-komandanti i Armatës së Tretë të Ushtrisë Jugosllave, i dënuar ligjërisht me 22 vjet burgim, iu drejtua studentëve përmes video-lidhjes nga Finlanda, ku po vuan dënimin me burg.

Në maj të vitit 2022, Mekanizmi Ndërkombëtar i Mbetur për Gjykatat Penale hodhi poshtë kërkesën e Pavkoviqit për lirim të parakohshëm për shkak të seriozitetit të krimeve të tij dhe mungesës së rehabilitimit.

Kategoritë
LajmeRajoni