Shutanovac: Në vitin 1999 ne nënshkruam kapitullimin me të cilin humbëm Kosovë

Ish-ministri i Mbrojtjes i Serbisë, Dragan Shutanovac, tha se Serbia në Kosovë dhe Metohi ka një trashëgimi historike imponuese dhe qytetarë të kombësisë serbe që duhet t’i mbrojë, por që nga viti 1999 nuk ka pasur integritet territorial dhe sovranitet.

“Në vitin 1999 në Kumanovë ne praktikisht nënshkruam kapitullimin me të cilin humbëm integritetin dhe sovranitetin tonë territorial në Kosovë e Metohi. Me tërheqjen e ushtrisë dhe policisë, ne e humbëm atë”, tha për televizionin B92, Shutanovac, ish-kryetar i Partisë Demokratike.

Ai ka deklaruar se Serbia në atë luftë ka humbur një pjesë të territorit të saj, e cila është bërë “çmendurisht”, dhe se prej atëherë nuk e ka kontrolluar, dhe ka vlerësuar se para asaj lufte është dashur të diskutohet se çfarë do të bëhet në rast të humbjes.

“Thuhet se nëse ne tani e nënshkruajmë marrëveshjen (propozimi franko-gjerman) që nuk kërkon njohjen e Kosovës së pavarur, do të humbasim sovranitetin tonë territorial. E ku është sovraniteti ynë territorial, nëse patriarku ynë (KPS) nuk mund të shkojë në Kosovë e Metohi”, pyeti Shutanovac.

Ai vlerësoi se propozimi franko-gjerman duhet të plotësohet dhe të diskutohet për çështje thelbësore, siç janë statusi i kishave, manastireve dhe pasurive kulturore dhe historike serbe.

“Unë pres që në negociata të fitohet një status special për ta. Për mua është e rëndësishme se si të sillem ndaj pronës në pronësi (në Kosovë) të shtetit të Serbisë, kompanive individuale dhe individëve privatë. “Unë mendoj se duhet të negociohet një status special për të gjitha enklavat dhe serbët që nuk kanë mundësi të kenë një polici të përzier (në nivel kombëtar”, tha ai.

Shutanovaci po ashtu ka thënë se “është e nevojshme të bindet” pala prishtinase, para së gjithash kryeministri i Kosovës, Aljbin Kurti, që të formojnë Unionin e Komunave Serbe (ZSO), i cili “nuk është ideal, por është më i miri që ne. kanë”.

Duke komentuar incidentet e sotme në Kuvendin e Serbisë gjatë seancës për Kosovën dhe Metohinë, me shtyrjet dhe shtyrjet e deputetëve, Shutanovaci tha se kjo nuk duhet të ndodhë, sidomos kur tema janë negociatat ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

“Fatkeqësisht ka ndodhur, më vjen keq që një temë kaq serioze nuk është marrë seriozisht nga të gjithë deputetët. Natyrisht, ka pasur një ide për të krijuar një kaos, dikush ka dashur të devijojë plotësisht temën dhe të mos flasë për atë që duhet të flitet”, tha Shutanovac.

Ai po ashtu ka vlerësuar se ka qenë gabim që partitë parlamentare nuk kanë pranuar të shkojnë në konsultime me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, sepse në seancën e sotme kanë mundur të debatojnë për propozimin për të cilin tani nuk dinë asgjë.

Kategoritë
LajmeRajoni