Shkencëtarët futën një gjen njerëzor në trurin e majmunit dhe rezultati ishte befasues

Shkencëtarët arritën të zmadhojnë trurin e majmunit duke “futur” një gjen njerëzor në të në një eksperiment që të kujton filmin “Planet of the majmunët”.

Gjatë studimit, shkencëtarët japonezë dhe gjermanë injektuan një gjen të quajtur ARHGAP11B, i cili është përgjegjës për qelizat burimore në trurin e njeriut, në fetuset e majmunit marmoset, sipas një deklarate nga studimi.

Ata zbuluan se truri i primatit shpejt u bë më shumë si i një njeriu – ai zhvilloi një neokorteks më të madh, më të përparuar, sipas një studimi të botuar në revistën Science në qershor.

Neocortex është një shtresë e jashtme e rrënjosur thellë e trurit që përfshihet në proceset e mendimit, i ngarkuar me gjuhën, mendimin e vetëdijshëm dhe funksione të tjera të rëndësishme.

Gjen ARHGAP11B mund të ketë shkaktuar përhapjen e neokorteksit gjatë evolucionit njerëzor, thanë studiuesit, dhe truri i marmoset i modifikuar gjenetikisht imitoi palosjet natyrore, brazdat dhe depresionet në trurin e njeriut, një tipar evolucionar që ka çuar në një rritje të sipërfaqes neuronale.

Sipas imazheve të botuara nga studiuesit, truri i majmunit i modifikuar pothuajse u dyfishua në rreth 100 ditë të zhvillimit të fetusit.

“Ne zbuluam se neokorteksi i trurit të majmunit të zakonshëm marmoset ishte me të vërtetë i zgjeruar dhe se sipërfaqja e trurit ishte e rrudhur”, tha autori i studimit Michael Heide i Institutit Max Planck për Biologjinë e qelizave molekulare dhe gjenetikën.

Studiuesit kryen këtë procedurë në shtatë fetuse të marmosets, por vendosën të abortojnë fetuset e majmunëve për shkak të pasojave të paparashikueshme, thuhet në njoftim, raporton “New York Post”.

Studimi, i kryer nga Instituti Max Planck për Biologjinë e Qelizave Molekulare dhe Gjenetikë dhe Instituti Qendror për Kafshët Eksperimentale në Japoni, të kujton filmin e vitit 2011 The Rise of the Planet of the Apes, në të cilin një garë e primatëve të modifikuar gjenetikisht u kthye kundër njerëzve dhe mori Tokën.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji