Serbia, Kroacia dhe Sllovenia theksojnë rëndësinë e energjisë bërthamore për të ardhmen

“Ne të gjithë jemi të gatshëm të diskutojmë plane të mëdha, gjëra të mëdha në të ardhmen dhe gjëra që janë të mira për të ardhmen, por nuk dimë si t’i zbatojmë ato”, tha Vuçiq në samitin njëditor.

Liderët e Serbisë, Kroacisë dhe Sllovenisë kanë deklaruar se energjia bërthamore do të ketë një vend të rëndësishëm në të ardhmen e kombeve të tyre, raporton Anadolu.

Presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, kryeministri kroat, Andrej Plenkoviq dhe kryeministri slloven, Robert Golob, morën pjesë në Samitin e parë të Energjisë Bërthamore në Bruksel, të organizuar nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) dhe qeveria belge.

“Ne të gjithë jemi të gatshëm të diskutojmë plane të mëdha, gjëra të mëdha në të ardhmen dhe gjëra që janë të mira për të ardhmen, por nuk dimë si t’i zbatojmë ato”, tha Vuçiq në samitin njëditor.

Ai shtoi se Serbia ka plane të mëdha për të ardhmen.

Plenkoviq tha se Evropa duhet të krijojë një kuadër të qartë dhe të parashikueshëm për kërkimin, zhvillimin dhe financimin e teknologjisë së energjisë bërthamore.

“Energjia bërthamore përfaqësonte 21,8 për qind të prodhimit të energjisë elektrike të BE-së në vitin 2022. Zhvillimet politike, veçanërisht pas agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, tregojnë se sa e rëndësishme është kjo teknologji për transformimin e energjisë në BE”, tha Plenkoviq.

Sipas tij, kjo teknologji duhet të njihet dhe të mbështetet si një element i rëndësishëm për të ndihmuar në sigurimin e pavarësisë energjetike të BE-së, krahas energjisë nga burimet e rinovueshme.

Golub tha se Sllovenia po ecën përpara për të dekarbonizuar të gjithë sektorët për të luftuar ngrohjen globale.

“Nuk ka dyshim se ngrohja globale është kërcënimi më i madh për njerëzimin. Ne duhet të bëjmë çmos për të dekarbonizuar të gjithë sektorët, por për vendim tim, energjia është e para dhe ne planifikojmë të dekarbonizojmë sektorin e energjisë sa më parë. Ne po lëvizim përpara për ta arritur këtë qëllim deri në vitin 2040”, tha Golub.

Siç tha ai, ka vetëm një rrugë përpara dhe “kjo është një kombinim i planeve ambicioze për energjinë e rinovueshme, si dhe planeve ambicioze për të zgjeruar objektet tona bërthamore”.

Vuçiq ftoi kreun e IAEA-së, Rafael Mariano Grossi, që të vizitojë Serbinë sa më parë.

Pjesëmarrësit pritet të miratojnë një deklaratë mbi energjinë bërthamore në fund të samitit.

Kategoritë
LajmeRajoni