Rasti Banjska dhe Milan Radoiçiq: Hetimi është në vazhdim, po mblidhen provat

Hetimi kundër Milan Radoiçiqit, i cili dyshohet se për momentin ka disa persona të panjohur, ka kryer vepra penale të bashkimit me qëllim të kryerjes së veprave penale, prodhimit, mbajtjes, mbajtjes dhe trafikimit të paligjshëm të armëve të zjarrit dhe lëndëve plasëse dhe krime të rënda. kundër sigurisë së përgjithshme është në vazhdim dhe po kryhet në mbledhjen dhe sigurimin e provave, u tha për N1 në Prokurorinë e Lartë Publike (VJT).

Ka kaluar pak më shumë se një muaj që kur Radoiçiq (45) u mor në pyetje në VJT. Kujtojmë se ai ka marrë përgjegjësinë e plotë për ngjarjet në fshatin Banjskë në veri të Kosovës.

Siç njoftoi në atë kohë VJT, në seancën e 3 tetorit, ai mohoi kryerjen e veprave penale të akuzuara ndaj tij dhe pas seancës prokuroria i propozoi gjyqtarit që procedurat paraprake të Gjykatës së Lartë në Beograd të urdhërojë të dyshuarin paraburgim për shkak të rrezikut të arratisjes.

Më 4 tetor, gjyqtari për procedurën paraprake të Gjykatës së Lartë në Beograd refuzoi propozimin e Prokurorisë së Lartë Publike në Beograd për të caktuar masën e paraburgimit, por atij i ishte caktuar masa e ndalimit, e cila i ndalonte të largohej nga territori i Republikës së Serbia pa lejen e gjykatës dhe i ka ndaluar të shkojë në  Kosovë dhe është urdhëruar të paraqitet në stacionin policor kompetent në datat 1 dhe 15 të çdo muaji.

Po ashtu, të pandehurit Radoiçiq i është konfiskuar përkohësisht dokumenti i udhëtimit, përkatësisht pasaporta e Republikës së Serbisë, dhe i pandehuri është paralajmëruar se mund t’i shqiptohet paraburgimi nëse i shkel ndalesat dhe detyrimet e vendosura.

Urdhri për kryerjen e hetimeve përfshin disa persona, për momentin, të panjohur, të cilët akuzohen për veprën penale të veprave të rënda kundër sigurisë së përgjithshme.

Sipas urdhrit për hetim, ai akuzohet se nga janari i vitit 2023 deri më 24 shtator ka blerë armë, municion dhe lëndë plasëse të fuqisë së madhe shkatërruese nga Tuzla, Federata e BeH-së, të cilat i janë dorëzuar në territorin e qytetit të Beogradit.  Më së shpeshti përgjatë shtrirjes së Bubanj Potokut – Vrçin, dhe të cilin më pas e ka transportuar dhe ruajtur në vende të pacaktuara në territorin e Kosovës, ku i ka fshehur në ndërtesa dhe pyje të braktisura, kështu si kryetar i një grupi. me disa persona të panjohur, me veprim të përbashkët dhe një veprim përgjithësisht të rrezikshëm më 24 shtator, ka shkaktuar rrezik për jetën e njerëzve në qytetin e Banjskës në territorin e AP KIM, thuhet në njoftimin e Prokurorisë së Lartë Publike.

Kujtojmë se ftesës së autoriteteve shtetërore të Republikës së Serbisë i është përgjigjur pak ditë më parë Milan Radoiçiq.

“Po e informoj opinionin se më 24 shtator, së bashku me bashkatdhetarët kam ardhur në veri të Kosovës dhe Metohisë në rajonin e Banjskës”, ka thënë Radoiçiq në një deklaratë.

Siç ka shtuar ai, arsyeja e kthimit të tij në Kosovë ka qenë për të “inkurajuar popullin në rezistencën ndaj regjimit të Albin Kurtit”.

Në deklaratën e tij, Radoiçiq theksoi se nuk ka pasur ndihmë nga autoritetet në Beograd dhe as nuk i ka njoftuar për qëllimet e tij, sepse ato tashmë kanë pasur dallime në disa qëndrime.

Të dielën, më 24 shtator, një polic i Kosovës u vra në fshatin Banjskë, i cili u pasua nga një aksion i njësive speciale të Policisë së Kosovës që kishte për qëllim një grup të armatosur që tentoi të strehohej në manastirin e Banjskës.

Kategoritë
LajmeRajoni