Rashiq: Ka një afat për heqjen e barrikadave në veri të Kosovës

Ministri për Komunitete dhe Kthim në Qeverinë e Kosovës, Nenad Rashiq, ka thënë se ka një afat për heqjen e barrikadave në veri të Kosovës dhe se ato do të hiqen nga ata që i kanë vendosur. Ai nuk ka dashur të flasë në detaje për atë afat, por ka theksuar se barrikadat janë vendosur në mënyrë që Beogradi të forcojë pozitën e tij në negociatat për arritjen e marrëveshjes përfundimtare me Prishtinën, transmeton Radio KiM.

Rashiq pret që heqja e barrikadave të bëhet me marrëveshje politike, shkruan Radio KiM.

“Nuk do të hyj se kush dhe si i organizoi barrikadat, edhe pse të gjithë e dimë këtë. Nuk ka nevojë të përsëritet, por zgjidhja më e drejtë është ta bëjmë politikisht, pra me marrëveshje. Meqë ra fjala, mendoj se barrikadat janë ngritur që pozita negociuese në këtë rast të Beogradit të jetë më e mirë ose më e fortë. Edhe pse ka pasur spekulime për këtë, ka ende një afat, disa e quajnë marrëveshje përfundimtare, por mendoj se do të jetë një nga marrëveshjet përfundimtare sepse marrëveshjet janë gjithmonë një proces dhe gjithashtu zbatimi i një marrëveshjeje është një proces i gjatë. Në këtë rast, në atë kontekst politik, Beogradi ngriti aksionet duke ngritur barrikada”, thotë Rashiq.

Ai pret që baza e marrëveshjes ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës të jetë propozimi franko-gjerman, për të cilin, siç thotë ai, opinioni, përfshirë edhe vetë ai, di pak.

“Të jem i sinqertë, është shumë e vështirë ta gjesh atë, që do të thotë se këta negociatorë ndërkombëtarë janë shumë seriozë këtë herë për zgjidhjen e ‘keqkuptimeve tona’, sepse për të qenë realist, ndoshta janë lodhur se sa të komplikuar mund të jemi. Pra, barrikadat janë ngritur, se është për shkak të pozicionit negociator dhe se vetë njerëzit që i kanë vendosur i kanë hequr barrikadat”, tha ai.

Ai thotë se nuk do të donte që barrikadat të hiqen me dhunë.

“Kushdo qoftë edhe KFOR-i në të cilin ne njerëzit kemi besim. Por të mos harrojmë se këta janë ushtarë. Nëse vjen urdhri, sigurisht që me dhunë do t’i heqin ato barrikada”, thotë Rashiq.

Ai shton se ka një afat për heqjen e barrikadave, por për atë afat nuk ka dashur të flasë në detaje.

“Por po, ka një afat deri në të cilin ata që vendosin barrikadat duhet t’i rrëzojnë ato”, tha Rashiq.

Rashiq ka theksuar se ka biseduar me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, për kthimin e serbëve nga veriu në institucione, në radhë të parë në polici.

“Besoj se ka shumë mundësi që një numër i policëve të kthehen në punë. Nuk është një histori e përfunduar, por ne kemi biseduar në atë frymë me kryeministrin dhe me përfaqësues të tjerë dhe mendoj se MPB-ja do të tregojë një model me të cilin një numër do të mund të kthehet”, tha ai.

Kategoritë
LajmeVendi